Kommunestyret i Rauma har ved flere anledninger dette halvåret diskutert sykefraværet blant de kommunalt ansatte.

Her ligger fraværet mye høyere enn i kommunen totalt sett: på 11,2 prosent. Det er også over landsgjennomsnittet for kommunalt ansatte, som ligger på 9,84 prosent.

I årsrapporten fra Rauma kommune heter det at:

"Etter fleire år med stabilt samla sjukefråver i underkant av landsgjennomsnittet for kommunane, så har sjukefråveret i Rauma auka dei to siste åra. I all hovudsak er det dei langtidssjukemeldte som utgjer fråveret i statistikken. Dette ser vi ut frå at legemeldt sjukefråver er på 10,07 prosentpoeng og eigenmeldt sjukefråver på 0,96 prosentpoeng. Målt i prosentpoeng er sjukefråver utanom arbeidsgivarperioda 7,12 og sjukefråver i arbeidsgiverperioda på 3,90."

- Bekymringsverdig

I forrige kommunestyremøte ble det igjen et tema:

- Sjukefraværet er bekymringsverdig, sa Per Vidar Kjølmoen (Ap) da.

- Det er viktig å jobbe hardt for å få ned sjukefraværet, sa Ole Kjell Talberg (Sp)

- Sjukefraværet bekymrer meg også. Det er urovekkende stabilt høyt. Men jeg har tro på det vi vedtok i Arbeidsmiljøutvalget i siste møte, sier Marit Nauste, som sitter i AMU.

AMU tar grep

Arbeidsmiljøutvalget (AMU) jobber kontinuelig med utfordringen. Nå vil de lære av hva andre kommuner har gjort. Arbeidsmiljøutvalget vedtok i sitt møte i mai at:

"AMU ber rådmannen om å undersøke med andre kommuner som har ansatt prosjektleder i forhold til sjukefravær, om å komme i utvalget og orientere om sine erfaringer i neste møte."

Det var ordfører Lars Olav Hustad som kom med forslaget, og det ble enstemmig vedtatt.

Nesset har høyest sykefravær

Sykefraværet i Møre og Romsdal var totalt sett på 5,8 prosent i 1. kvartal 2017. Dette er omtrent det samme som 1. kvartal både i 2015 og 2016.

Sammenlignet med resten av landet har Møre og Romsdal en noe bedre utvikling det siste året, men fortsatt er sykefraværet her i fylket 0,2 prosentpoeng høyere enn landssnittet. Det opplyser Nav i en pressemelding.

I Rauma ligger sykefraværet totalt på 5,9 prosent, altså noe høyere enn fylkesgjennomsnittet.

– Blant kommunene i Møre og Romsdal skiller Sunndal, Ulstein, Sandøy og Midsund seg ut med et sykefravær dette kvartalet som er lavere enn 5 prosent. Høyest sykefraværet har Nesset med over 8 prosent. Deretter følger Sykkylven og Vestnes med et sykefravær rett over 7 prosent. I de tre største byene har Ålesund og Molde begge et sykefravær på 5,4 prosent, noe som er lavere enn det samlede sykefraværet både i fylket og landet, mens Kristiansund har en del høyere fraværsprosent på 6,4, sier fylkesdirektør i Nav, Stein Veland.