Flere tusen kroner kan det koste deg hvis du fyrer opp et sankthansbål uten å ha søkt om lov. Hold unger og bikkjer unna ilden, råder Brannvernforeningen.

– Lokale vedtekter og forhold avgjør om du får lov til å tenne et sankthansbål eller ikke, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

– Der de lokale vedtektene ikke sier noe om dette, gjelder et generelt bålforbud mellom 15. april og 15. september. I denne perioden må man søke om tillatelse til å tenne bål hos sitt lokale brannvesen. Mer om dette finnes normalt på kommunens hjemmesider, sier Søtorp.

Både praksis og bøtesatser varierer noe blant landets politidistrikter.

– Ulovlig bålbrenning og uforsiktig omgang med ild, bøtelegges normalt med kroner 5.000 i vårt politidistrikt, sier Lina Pettersen, politiadvokat i Nordmøre og Romsdal politidistrikt.

Norsk brannvernforening ber folk passe på unger og bikkjer når bål og griller skal tennes – ofte er det kraftige flammer som kastes lange veier med vinden. Ikke pøs på med tennvæske, vær forsiktig når du tenner på og ha masse vann i nærheten som du kan slukke med.