Det gikk 23 timer og 55 minutt fra Jo-Andre Herje tok fatt på Den store Styrkeprøven på sykkel til han var heime på Åfarnes. I løpet av det hektiske døgnet var han innblandet i et stort velt.

Hadde stor fart

- Det gikk heldigvis bra sjøl om både jeg og sykkelen fikk hard medfart da jeg gikk i bakken sammen med andre syklister i Gudbrandsdalen. Vi hadde stor fart på det tidspunktet ettersom vi lå på over 40-kilometer i timen. Uhellet skjedde da han som lå foran meg skulle gjøre et eller annet med skoen. Han kom bort i sykkelstyret og mistet balansen. Det førte til at han kjørte inn i sidemannen. Vi som like bak dundret inn i de som veltet og dermed ble flere innblandet, sa Herje som var borte i noen sekund før han kom seg på beina og fortsatte.

Mørbanket

Den erfarne utøveren fra Rauma Sykkelklubb måtte ta en aldri så liten «time out» før han satte seg på sykkelen igjen. Det første Jo Andre måtte gjøre var å finne ut om kroppen var bra nok til å fortsette etter det ublide møtet med asfalten. Neste steg var å sjekke ut om sykkelen var like hel. En mørbanket raumaværing bestemte seg for å fortsette sjøl om han hadde fått juling og var mørbanket. Muligheten til å få se 15-timerstallet forsvant da han deiset i asfalten. Det var et mål da han tråkket seg ut av Trondheims-gatene.

Kom til mål

- Jeg ble nødt til å endre fokus da rundt to tredeler av rittet var unnagjort. Fra Lillehammer og inn handlet det om å fullføre, sa Herje som kom inn på 17 timer og 40 minutt.

De han syklet sammen med fikk så vidt det var se 15-timerstallet og der hadde nok også Jo-Andre vært om det ikke var for at han var uheldig. I ettertid er han mest glad for at veltet ikke fikk et alvorligere utfall enn det gjorde. Broren Odd Inge kjørte følgebil og hadde nesten en like stri tørn som 49-åringen. Han hadde fått i oppdrag å serve broren undervegs.

Kraftanstrengelse

– Odd Inge gjorde en kjempejobb og skal ha mye av æren for at det gikk mindre enn et døgn fra jeg tok fatt på styrkeprøven til jeg var i mål og i neste omgang var heime på Åfarnes. Det er ikke så lett å få blund på øynene etter en kraftanstrengelse som dette. Derfor ble vi enige om å kjøre heim i stedet for å overnatte i Oslo så lenge sjåføren var innstilt på det, sa Herje som var lite lysten på å svare om det blir flere starter rett etter målgang.

Han mente som rett og rimelig er at dette ikke var tidspunktet for å vurdere nye kraftanstrengelser.

– Jeg må få årets Trondheim-Oslo ut av hodet og kroppen før det er aktuelt å vurdere nye starter. Minus med styrkeprøven-deltakelsen er at det tar mye tid å forberede seg til et så langt og krevende ritt. Men det er en opplevelse og det er veldig tilfredsstillende å trille i mål etter å ha vært på sykkelsetet i så mange timer, sa Jo-Andre Herje som regner med at han stiller i Birkebeinerrittet og kanskje et par andre ritt gjennom sommeren og høsten.

– Hovedmålet er nå unnagjort, sa han som hadde rundt 2500-kilometer i beina i forkant.