Malene Richter Lien (23) ser nesten vantro på Charlotte Andreassen (24).

– Har du ikke sett Star Wars-filmene?

Charlotte ser litt skyldbetynget ut.

– Jeg så de tre som ble vist på maratonvisningen på Mini-Con i Rauma kulturhus i fjor.

– En vantro blant oss, roper Malene.

Og så ler de godt begge to.

Tøffe prinsesser

Begge er vokst opp på Åndalsnes, men mens Charlotte fortsatt bor der går Malene på skole i Trondheim for å bli lærer. Hun er hjemme for å delta i konfirmasjon.

Malene er kledd i en forseggjort kjole av glitter, mens Charlotte er kledd som en japansk prinsesse.

De driver nemlig begge på med cosplay. Ordet er en sammensetting av ordene costume og play. Dette betyr at man lager kostymer og kler seg som en karakter fra en bok, tegneserie, film, tv-spill eller tv-serie. Men det er ikke alt.

– Det er ikke nok å se ut som karakterene, forklarer Charlotte. – Man blir rett og slett karakterene, og oppfører seg og beveger seg som dem. Det er cosplay.

Malene legger til at det er også de som lager sin helt egne karakterer. Både Charlotte og hun har gjort dette, men i dag cosplayer Malene som Anastasia fra den berømte animasjonsfilmen fra Fox, som kom ut i 1997.

– Jeg har sett den filmen så mange ganger! Anastasia er bare så ”badass.” På en tid da Disney-prinsesser fortsatt definerte seg ut fra mennene som reddet dem stod Anastasia på egne ben og var et skikkelig bra kvinnelig forbilde. Som hun sier i filmen: ”Men are such babies!”

– Bar tenk på manflu, ler Charlotte.

Hun på sin side er karakteren Hakui Ren fra mangaserien Magi (manga er japanske tegneserier), en krigerprinsesse.

Kreativt

De har begge laget kostymene sine selv og det er strålende håndverk.

– Man behøver ikke å lage kostymene selv, sier Malene.

– Det er mange som kjøper. Og om man vil begynne med cosplay så kan man godt gjøre det enkelt. Etter hvert som man lærer mer kan man bli mer komplisert. Miljøet er veldig inkluderende og folk elsker å lære bort. Du finner mange videoer på Youtube hvor du kan lære å lage ting som kan se vanskelig ut.

Stod utenfor

Jentene tror at en av grunnene til at miljøet er så inkluderende er at mange som driver på med cosplay vet hvordan det er å stå utenfor.

– Det er ofte slik at folk som driver med cosplay er interessert i nerdekultur som manga, sci-fi, Dr. Who, Star Wars, Harry Potter, Lord of the Rings og slike ting, sier Malene.

– Det er først de siste årene at det har blitt mer mainstream. Hadde man slike interesser før ble man gjerne sett på som sær.

Både Charlotte og Malene har kjent på dette.

– Jeg var særingen i klassen, ja, sier Charlotte og legger til at hun har mottatt mye drittslenging. Malene på sin side sier at hun aldri ble plaget, men at mange syntes interessene hennes var rare.

– Men i dag synes de fleste cosplay er kult og synes det jeg holder på med er interessant.

Charlotte sier at på en liten plass som Åndalsnes skulle man helst ikke være for annerledes.

– Men å delta på revy og teater med kostymer, replikker og sang, det var helt ok, liksom.

Synger og opptrer

Over hele verden pleier cosplayere å samles på såkalte ”cons.” Her viser alle seg fram i kostymene sine, og man kan ta kurs og gå på foredrag med de meste kjente cosplayerne. De har begge vært på flere cons, både i Norge og i utlandet.

– Det er en kjempefin tilhørighetsfølelse på slike treff, sier Charlotte.

– Folk fra små steder som Åndalsnes føler at de ikke er alene.

Selv har hun ikke deltatt i konkurransene som pleier å være på slike cons, men det har Malene. Hun har også fått flere andre- og tredjeplasser

– Det er ikke nok å bare vise fram selve kostymet. Man må også gjøre en framføring. Hvor mye eller lite avgjør du selv.

– En gang sang jeg en av sangene fra Anastasia-filmen, kastet av meg klærne jeg hadde på utsiden av kjolen og under hadde jeg kjolen jeg har på meg nå. Da kom det folk bort til meg etterpå med rennende sminke og sa de hadde blitt rørt til tårer.

En forkledning

Charlotte sier at det ikke er uvanlig at folk som cosplayer sliter med sosial angst og er gjerne veldig innesluttet.

– Men det å ta på seg en annen karakter gjør at man tør ting man vanligvis aldri ville gjort ellers.

Malene sier at hun alltid er kjemperedd før hun går på scenen.

– Det er som om jeg skal kaste opp, og jeg svetter. Men det er et utrolig kick. Og så føler man at man har oppnådd noe. Det er vel også grunnen til at jeg sitter og sliter og syr på kostymene. Du får en mestringsfølelse av å få til å lage ting. Sånn er det vel for alle som driver på med håndverksarbeide.

Bygger hverandre opp

Mens vi er i parken ved foten av Nebba for å ta noen bilder kjører en bil med to unge menn forbi. De fløyter, ler, peker og tar bilde med mobilen. Malene synes ikke noe om situasjonen.

– Jeg vet når folk ler av deg eller med deg, og de der lo ikke med meg.

– Det kan godt hende de synes det er morsomt å holde på sånn, men de bør tenke på at de ikke vet hvordan mottakeren reagerer på det, sier Charlotte.

– Det kan jo hende de gjør ting som vi synes er teite, men det bryr jo ikke oss. Alt må ikke være så A4. Det er greit å være seg selv og gjøre det man har lyst til.

Men de er begge ivrige på å belyse at cosplay stort sett er gøy.

– Det er en slags konsensus i miljøet at tilbakemeldinger skal være positive eller konstruktive, sier Malene.

– Og det er som alle andre grupper av befolkningen som holder på med ting legger Charlotte til.

– Man har en tilhørighetsfølelse og deler artige opplevelser. Og det er folk over hele verden som holder på med dette.

Malene har sin vri på det:

– Barn kler seg gjerne ut som helter fra bøker og film. Og voksne synes det er gøy. Dette er nesten det samme. Bare at det er større barn og større gleder!