Det er et alvorlig problem som gardbruker Marius Remmem peker på gjennom Åndalsnes Avis: Søppel som kastes ut av biler langs vegene kan ta livet av husdyr. Problemet er så truende og uholdbart for ham, at han vurderer å dumpe graset som vokser nærmest vegen av frykt for at kyrne skal få i seg livstruende metall- og glassbiter. Dette kan ikke fortsette, og nå må både vi som vegfarende og Statens vegvesen bidra.

Konsekvensen av trafikanters ubetenksomhet kan være fatal, og vi har sett flere eksempler på at dyr har pintes og omkommet etter å ha fått i seg rester av brusbokser og -flasker. Det skjer etter at bonden har kjørt på jordet med slåmaskin og rundballepresse. Rundballepressa kutter søppelet i småbiter. Bitene havner i fôret, og når dyra får det i seg, får de kutt i fordøyelsessystemet og kan dø av indre blødninger.

Det var i tirsdagens avis at Remmem ble intervjuet om avfallet som dumpes langs vegene fra biler som passerer. Han bor på garden Remmem ved E136 og har denne våren plukket store mengder med søppel på egen eiendom som grenser til europavegen. Og det gjør han fordi Vegvesenet ikke gjør jobben ordentlig.

Til Åndalsnes Avis forteller Statens vegvesen at de plukker søppel om våren og på høsten. Men Vegvesenet må erkjenne at søppelplukking to ganger for året ikke er nok. Bøndene og dyra deres kan ikke lide av bilisters ubetenksomhet, og som vegeier er det til slutt Vegvesenets ansvar.

Søppel er blitt et økende problem, som vi også lokalt merker. Særlig stort er plastproblemet. Vi har sett nyhetsinnslag om kval funnet død i Norge, som hadde magen full av plast. Og vi ser at husdyr får i seg søppel og blir sjuke, og i verste fall dør.

Vi som ferdes langs vegene kan alle gjøre litt for å begrense søppelproblematikken og konsekvensene det medfører. Hvis vi alle bidrar med å kaste avfallet vårt i søppelbøtta, har vi kommet et godt stykke på veg.