I formannskapet onsdag skal politikerne ta stilling til oppgraderingen som er planlagt av oppvekstsenteret i Måndalen.

Oppgradering av Måndalen skole har vært et tema i lenger tid. Den 9. mai ble det vedtatt at Vågstranda skolekrets skal bli en del av Måndalen, og Vågstranda skole skal legges ned på sikt.

Det har i vår blitt gjennomført en konseptstudie for å se på muligheter og behov ved det nye oppvekstsenteret. Konseptstudiet anbefaler at det etableres en felles barnehage og grunnskole for hele Sørsida, lokalisert på Voll i Måndalen.

Administrasjonen foreslår å rive mye av skolebygget som står i dag og samle skolen og barnehagen på dagens skoletomt.

- Investeringen i bygg for barnehage og skole bør ha et langsiktigperspektiv på minst 40 år. Derfor anbefales en betydelig sanering av dagens skolebygg for å få et moderne og arealeffektiv nytt skolebygg, tilrettelagt for modernelæringsformer og med betydelig sambruksfunksjoner mot barnehagen, konkluderer rapporten.

Koster 115 millioner

Administrasjonen dimensjonerer for årskull på gjennomsnittelig 20 barn. Barnehagen som foreslås skal ha plass til 90 barnehagebarn og er beregnet til å koste 35 millioner kroner, mens skolen skal ha plass til 200 elever og er beregnet til å koste 80 millioner kroner. Til sammen vil altså det nye oppvekstsenteret koste kommunen 115 millioner kroner.

Rådmannen ber politikerne ta stilling til hvorvidt de ønsker å dimensjonere den nye skolen for alle elevene på Sørsida, slik han har gjort i innstillingen.

Alternativene er å satse på at det private tilbudet i Innfjorden blir opprettholdt - og eventuelt innlemme Innfjorden skolekrets i Åndalsnes skolekrets.

- Dette er viktige framtidige spørsmål som må diskuteres i konseptvalget. En sammenslåing av Innfjorden med Åndalsnes skolekrets både for barne- og ungdomstrinnet vil mer enn halvere investeringskostnadene i Måndalen, mener rådmannen.

Hvis elevene fra Innfjorden ikke skal gå på Måndalen skole, så er elevtallet i Måndalen redusert til ned mot 100.

- En forutsetter at bortfall av Innfjordelevene også tar grunnen bort fra fortsatt opprettholdelse av ungdomsskole i Måndalen, mener han.

Hele konseptstudien finner du her.

Skal behandles i kommunestyret

Saken skal behandles i kommunestyret 14. juni.

- Gjennom denne saken blir kommunestyret utfordret til å gjøre viktige og langsiktige vurderinger og beslutninger for det kommunale barnehage-og skoletilbudet på Sørsida som grunnlag for de bygningsmessige oppgraderinger og fornyelser som skal plannlegges, skriver rådmannen.