Ivar Gjerset Sekkens kaster inn håndkleet fordi han må, ikke nødvendigvis fordi han vil.

– Jeg trives veldig godt, men nå går det ikke lenger, sier han og peker på flere årsaker til at han som eier og driver av Mix-kiosken nå ikke kan fortsette.

Skal bli pappa

– Jeg skal bli pappa. Nå jobber jeg 14 timers dager hver dag, bortsett fra søndag, da er det ti timer. Etter jobb rekker jeg ikke annet enn å vaske klærne mine. I tillegg har jeg en annen jobb ved siden av som pleiemedarbeider. Den jobben gjør at jeg har noe å leve av. Lønn har jeg ikke tatt ut her på kiosken, sier han og forklarer at han har måttet leie inn folk den tida han er på den andre jobben.

For økonomisk går det ikke rundt i kioskdrifta.

– Tungvint tilkomst

– I november så jeg svart på alt og så jeg at det ikke går mer. Da sa jeg opp leiekontrakten på lokalene. Jeg kjenner at jeg er glad jeg gir meg, for jeg merker at omsetninga har gått ned siden det ble omlegging av parkeringsplassene her i sentrum. Jeg tror det er for tungvint for folk slik det er nå. Skal de hit må de kjøre helt rundt. Er det ikke ledig plass når de kommer utenfor her, kjører de bare videre. Å kjøre opp til kirkekontoret å parkere der, det gidder folk ikke. Da kjører de heller til Øran, sier Sekkenes som ikke ville ha drevet kiosk i sentrum om han skulle ha fortsatt.

– På vinteren er det nesten umulig, sier han.

– Noen kommer til å få det til

Sekkenes er likevel ydmyk på at om han ikke får det til, er det andre som kommer til å lykkes.

– For meg har dette vært en toårig skole der jeg har lært veldig mye om alt fra ansettelser, folk og drift, til mye annet rart. Nå ser jeg at jeg kanskje burde ventet til februar med å si opp leie av lokalene, slik at jeg fikk med meg sommeren. For denne sommeren tror jeg at jeg hadde kommet til å lykkes ganske bra.

Sekkenes er tydelig på det at å drive en kiosk innebærer mye mer enn han hadde tenkt seg på forhånd.

– Alt i alt, trives jeg veldig godt, og kunne egentlig tenkt meg å fortsette. Men jeg har ikke råd til å drive mer.

Han sier kioskdrift uansett er ei bransje som er på veg ned.

Bransje i tøff konkurranse

– Før var kiosken åpen etter butikken. Nå er det omvendt. Her er også butikkene åpne på søndager. Og kioskene har de siste åra tapt flere tjenester. Her på Åndalsnes er for eksempel Coop både billigere og har bedre tilgjengelighet, sier Gjerset Sekkenes. Han tror kiosker etter hvert vil bli kafeer som heller tilbyr kioskvarer som tillegg.

– Slik som kinarestauranten her oppe. Bensinstasjonene tjener også godt på servering ved siden av.

Han sier han kommer til å savne alle de faste kundene, og at han har fått mange gode venner de åra han har drevet.

Stenger snart dørene

Mandag 22. mai holder han stengt for å ta unna kontorarbeid. Og så er planen å drive ut mai måned, cirka. Hva som skjer videre i lokalene vet han ikke.

– Jeg tror det er noen som tar over, men jeg vet ikke sikkert.