Rigget seg til: Rauma Bondelag aksjonerte i sentrum av Åndalsnes torsdag formiddag. Her er det leder i Bondelaget, Endre Stener, som holder appell.
Foto: Ellinor Rørvik Lothe
(Foto: Ellinor Rørvik Lothe)

Rigget seg til: Rauma Bondelag aksjonerte i sentrum av Åndalsnes torsdag formiddag. Her er det leder i Bondelaget, Endre Stener, som holder appell. Foto: Ellinor Rørvik Lothe Foto: Ellinor Rørvik Lothe

Holdt appell: – Jeg jobber som tømrer i dag. Skal jeg leve av å være bonde, slik jeg ønsker, må jeg utvide produksjonen. Da trenger jeg forutsigbare inntekter, sa Iver Marius Kleiva i sin appell. Foto: Ellinor Rørvik Lothe
(Foto: Ellinor Rørvik Lothe)

Holdt appell: – Jeg jobber som tømrer i dag. Skal jeg leve av å være bonde, slik jeg ønsker, må jeg utvide produksjonen. Da trenger jeg forutsigbare inntekter, sa Iver Marius Kleiva i sin appell. Foto: Ellinor Rørvik Lothe Foto: Ellinor Rørvik Lothe

Nå skal Stortinget avgjøre: Det er brudd i landbruksforhandlingene. – Det er viktig å markere for å vise at vi er her og landbruket skaper mange ringvirkninger i et samfunn, sier Iver Marius Kleiva. Foto: Ellinor Rørvik Lothe
(Foto: Ellinor Rørvik Lothe)

Nå skal Stortinget avgjøre: Det er brudd i landbruksforhandlingene. – Det er viktig å markere for å vise at vi er her og landbruket skaper mange ringvirkninger i et samfunn, sier Iver Marius Kleiva. Foto: Ellinor Rørvik Lothe Foto: Ellinor Rørvik Lothe

1 / 3

– Vi trenger et skikkelig løft

Bøndene aksjonerte i Åndalsnes sentrum.

Rauma Bondelag aksjonerte torsdag formiddag. Kjørende i traktorkortesje, inntok et knippe lokale bønder torget på Åndalsnes. Leder i Rauma Bondelag, Endre Stener, holdt appell:

– I jordbruksmeldinga som Stortinget nettopp har vedtatt, der går det tydelig fram at det skal gis et løft for mangfoldig landbruk i hele landet. De små og mellomstore brukene skal styrkes, og inntektsgapet til andre yrkesgrupper skal reduseres. Dette vil ikke regjeringa innfri. Derfor ble det brudd i forhandlingene, og derfor går bøndene til aksjon over hele landet, både i dag og i morgen, sa han.

Stener trakk fram bøndenes rolle i Rauma-samfunnet.

– For Rauma-samfunnet er landbruket ei viktig næring. Det er vi som holder liv i bygdene og lys i husene. Det er vi som sørger for at maten du spiser er trygg og av god kvalitet. Og i verdens beste kommune for naturglade mennesker, er det vi som sørger for at turister og innbyggere kan glede seg over at det er åpne landskap og flott utsikt.

– Halvering siden 1996

Han viser til en halvering av antall gardsbruk i Rauma.

– Siden 1996 har antall gardsbruk i drift i kommunen gått fra 322 til 164. I år 2000 var det 116 garder med melkeproduksjon, i 2016 var det 46 igjen. Og med regjeringens politikk kan det hende vi blir stadig færre. Landbruket i Rauma og Vestlandet, kjennetegnes nettopp av små og mellomstore bruk. Det er helt avgjørende for framtida for disse gardene, at de fortsatt kan være lønnsomme, slik at vi kan leve av de brukene vi har, og som det er plass til mellom fjord og fjell.

Bekymret for rekrutteringa

Bondelagslederen er også bekymret for rekrutteringa til yrket.

– For at yngre krefter skal være villig til å gå inn i næringa vår, er det viktig at næringa vår er attraktiv i valg av yrke. I dag er inntektsgapet mellom oss og andre yrkesgrupper for stort til at landbruket kan konkurrerer om de flinke hendene. Dette gapet må reduseres. Nå har Stortinget mulighet til å avklare hvilken veg jordbruket skal ta inn i framtida. Landbruket trenger et skikkelig løft inn i framtida. Det er derfor vi aksjonerer her i dag, avsluttet Stener.

Bønder aksjonerer på Åndalsnes

Skal kjøre kortesje inn til sentrum.

 

I prat med Åndalsnes Avis etter aksjonen, sier han at det har vært intense forhandlinger i alle oppgjør, men han mener det spesielle i år er at dagen før forhandlingene startet, ble landbruksmeldingen vedtatt.

– Hva sier du til de som sier at bøndene får mer enn andre?

– Prosentvis får vi mer, men når utgangspunktet er lite, er det kroneoppgjør som er viktig.

– Det er et stort gap, ender det med at ingen blir fornøyd her?

– Om vi ikke får alt i år, så håper vi på et meget godt inntektsløft. Jeg må si at jeg føler vi blir møtt med forståelse av folk.

– Kanskje ikke rette tida nå

Ordfører Lars Olav Hustad var en av de få som overvar bøndenes aksjon på torget. Han har forståelse for at bøndene kan føle frustrasjon.

– Bondeyrket er viktig og landbruket er ei viktig næring for Rauma. Men om en ser bak tallene så har bøndene hatt en inntektsvekst på 18 prosent de siste tre åra, mot sju prosent i resten av befolkninga. Med dagens regjering har også nedleggelser av landbruket stagnert. De største endringene i landbruket skjedde med minister fra Senterpartiet. Når jeg sier dette så betyr ikke det at jeg ikke unner bøndene ei god lønnsutvikling. De gjør en viktig jobb, men med dagens linje om moderasjon i resten av samfunnet, er det kanskje ikke den rette tida nå, sier han.

Mer å lese på Åndalsnes Avis:
Siste nyheter

Reiselivsjournalister besøkte Romsdal:

Målløs av Rauma-naturen

Internasjonale journalister fikk oppleve Rauma på sitt aller vakreste. Søndag var de på Istra.

– Man må tåle en trøkk på nesen

– Innsatsen i Trondheim viser at vi har trent riktig, sier MMA-trener fra Måndalen.

Har satt tidspunkt for åpning

Bispefonna har smeltet ned.

Kilian har nådd toppen

Fjelløperen Kilian Jornet som bor i Måndalen, nådde målet natt til 22. mai.

En har søkt på stillinga

Som sokneprest Voll og Vågstranda sokn.

Reiselivsjournalister besøkte Romsdal:

Målløs av Rauma-naturen

Internasjonale journalister fikk oppleve Rauma på sitt aller vakreste. Søndag var de på Istra.

Debatt

Hvilken vei vil kommunen gå?

"Forslaget uttrykker en diskriminerende vurdering av arbeidsinnsatsen til mennesker med utviklingshemning."

Her vinglekjøres det «stadig vekk»

Politiet forteller om en litt uventa årsak.

Savner halleluja-stemning om ny kirke

Lederen i fellesrådet ber menighetsrådet skynde seg.

Sekundstrid i teten

Det var ikke mange sekundene som skilte Iver Synstnes Hole og Bård Indredavik.

Her er det mye løpsglede!

Se bildeserien fra lørdagens løpsarrangement.

Mye folk på markedet

Vårmarked i Isfjorden lørdag. Sjekk bildeserie.

I kø for å støtte

Åndalsnes damekor hjelper ALS-ramma familie.

ÅIF fyller 100 år

– Har samlet folk fra alle deler av samfunnet

ÅIF har betydd mye for mange gjennom klubbens hundre år.

Stort skred i Romsdalen

Skredet gikk trolig bare minutter før Hans Kristian Myrabø kom joggende inn i området.

Inn i toppstilling i fylkeskommunen

Skal lede og utvikle en region med 50 ansatte fordelt på ni kommuner.

Vurderer rasfaren

Avgjørelsen vil bli tatt mandag.