Kommunestyret skulle tirsdag avgjøre saka om nedleggelsen av Vågstranda skule.

- Jeg hadde nesten forventet at denne saka kom til å bli klubbet gjennom, siden det var enighet i formannskapet, sa Torbjørn Bruaset (Sp) fra talerstolen.

Slik ble det ikke.

- Jeg skal stemme for dette, jeg. Det er ikke det jeg ønsker at det skal bli, men jeg har ikke noe markeringsbehov. Jeg vil likevel si at det er betenkelig at det i vedtaket står at rådmannen skal finne ut hvor inndekningen skal tas fra, sa Marit Nauste (uavhengig).

Betenkt

Også ordfører Lars Olav Hustad (H) var betenkt.

- Vedtaket i dag fører til at vi får store ekstrautgifter; 1,7 millioner i høst og 3,4 millioner neste år. Totalt kunne vi spart ni millioner kroner de neste fire åra. Det er betenkelig at en så stor del av kommunestyret vil gå inn for dette. Vi må få en redegjørelse fra forslagsstillerne om hvor pengene skal tas fra. Hvordan skal dette finansieres på kort og lang sikt? Høyre kan ikke gå med på punkt tre, der det står at rådmannen skal finne pengene, sa han.

Innstillingen fra formannskapet så slik ut:

"Rauma kommunestyre vedtar at Vågstranda grunnkrets blir innlemmet i Måndalen grunnkrets 1.8. 17.

·Drift av Vågstranda skole videreføres inntil en ny eller renovert skole står ferdig i Måndalen.

·Rådmannen bes innarbeide disse vedtakene i budsjettrevisjon 1, 2017.

·Vedtaket forutsetter at foreldrene på Vågstranda vil slutte opp om det offentlige skoletilbudet."

Krevde garanti

Gruppeleder i Høyre, Renate Soleim, sa fra talerstolen at det er viktig at Høyre får en tydelig bekreftelse på at man ikke får en omkamp om to år.

- Kan dere gi en slik garanti? spurte hun rettet mot Senterpartiets representanter.

Magnhild Vik svarte:

- Om to år? Jeg vet ikke jeg hva jeg gjør på da. Om jeg er i kommunestyret, eller ikke. Det er umulig for meg å svare på om det blir omkamp om skolen om to år. Jeg kan ikke svare for dem som kommer inn i kommunestyret. Kjølmoen har klart kunststykket å få foreldre på Vågstranda til å skjønne at dette er det beste de kan oppnå, derfor mener jeg vi må gå for dette. Mindre avsetning til disposisjonsfond er vår inndekning.

Dermed var Høyres Peder Gjerstad kjapt oppe på talerstolen.

- Er dette vedtaket ei hvilepute, eller nedleggelse? Spurte han.

Vik svarte på nytt:

- Jeg sa at vi går for forslaget som ligger føre nå. Hva som skjer om to år kan jeg ikke svare for.

Ordføreren tok igjen ordet og sa at de ikke kan planlegge å bygge ny skole i Måndalen hvis de ikke får garanti for at skolen på Vågstranda blir nedlagt. Renate Soleim ba så om gruppemøte.

Kom med tilleggsforslag

Og etterpå tok ordføreren ordet på vegne av Høyre, Venstre, uavhengig og deler av Frp.

- Vi er betenkt over at Senterpartiet ikke kan komme med en garanti. Når det gjelder punkt tre blir det det samme som at vi politikere abdiserer. Vi går for forslaget slik det står, men vi ønsker dette tillegget: Det påpekes at helse- og omsorgssektoren skal skjermes.

Magnhild Vik svarte med at det spiller ingen stor rolle for dem om tillegget står, fordi det har aldri har vært intensjonen å ta fra helse og omsorg. De ønsker å bruke dispensasjonsfondet. Det reagerte Peder Gjerstad på:

- De har åpenbart bestemt seg for finansieringen, men de vil bare ikke ha det i vedtaket. Det er greit å legge merke til at de har bestemt seg for hvor de vil ta pengene fra, men de vil ikke vise det for folk, sa han fra talerstolen.

- Bestemt og bestemt. Vi har i alle fall ei plan, og det synes jeg er greit å ha, kvitterte Vik.

Kjølmoen avsluttet debatten:

- Det er litt merkelig å følge debatten når Senterpartiet får kritikk fra Høyre for å følge Høyres forslag. Vi ønsker samstemmighet, og det er i den ånden vi kommer til å stemme for tilleggsforslaget fra Høyre. Vi har nok våre betenkeligheter, ikke fordi vi vil ta pengene fra helse og omsorg, men fordi vi mener det er uriktig å gi slike føringer. Det er riktig å se slike ting i sammenheng når man har budsjettdebatter.

Peder Gjerstad krevde punktvis avstemming. Han var den eneste som stemte mot i punkt nummer to. Ellers ble resten, inkludert det framsatte tilleggsforslaget til punkt tre, enstemmig vedtatt.