Seks arbeidere fordelt på to anleggsmaskiner og tre lastebiler, var i sving da vi mandag ved 13-tiden snakket med anleggsleder Roe Ingar Eide i Eide & Frilund AS. De drev og skiftet ut masser ved hovedinngangen.

– Vi er bare nødt til å gjøre jobben nå når butikken er stengt, sier Eide. – Og det er bedre å gjøre det i dag, enn alternativet; på søndag eller på nattestid.

– Dette er også viktig medtanke på HMS; nå gjør vi en jobb når det ikke er folk her. Risikoen for å komme borti noen, og skade noen, er til stede når butikken er åpen.

– Men alternativet er vel å stenge butikken?

– Ja, kanskje å holde stengt i to dager. Men det tror jeg ikke vi hadde fått Bunnpris til å være med på, sier Eide.

Raskere jobb uten kunder

Han sier at de får gjort arbeidet raskt når det ikke er folk der.

– Asfalten skal legges den 9. mai, og da må vi være ferdige. Og jeg kan love; vi har i dag ikke tenkt å holde på et minutt lenger enn vi må.

– Når er dere ferdige i dag?

– Vi er ferdige i firetida, hvis alt går slik det skal.

Han synes folk må vise forståelse for at de er nødt til å arbeide.

– Jeg har ikke fått forståelsen av at det ikke er tillatt å jobbe på en 1. mai. Og det er jo merkelig at folk ikke reagerer på at en gravemaskin og tre lastebiler holder på nå i boligfeltet rett ovenfor oss i forbindelse med ei boligtomt, sier Eide, som ikke har blitt oppsøkt av noen naboer og anmodet om å stanse arbeidet.

Burde jobbet hele døgnet

Daglig leder Beate Kavli Volstad i Eide & Frilund AS sier at de egentlig burde jobbet hele døgnet for å bli ferdige:

– Det er kommet mer kommunale rør i grunnen, og det har gjort jobben mer komplisert. Dermed ble det mer arbeid enn forespeilet, sier hun.

Operasjonsleder Siri Engdahl i Nordmøre og Romsdal politidistrikt sier at 1. mai er en høgtidsdag, ifølge «Lov om 1. mai og 17. mai som høgtidsdager».

– Loven sier at en høgtidsdager skal være jamnstilt med søndager. Og arbeid på søndager er hjemlet i §10-10 i arbeidsmiljøoven. Og der står det at arbeid på søn- og helligdager ikke er tillatt med mindre arbeidsets art gjør det nødvendig. Og da er spørsmålet om det er nødvendig, sier Engdahl.

Ifølge Engdahl har politiet fått to henvendelser fra publikum om anleggsarbeidet.