Ekteparet Tommy og Marie Marti Høgset blir nye ledere for Frelsesarmeen i Rauma fra 1. august. Nå er det klart at Frelsesarmeens ungdomssatsing, kalt Dynamo Basecamp, også kan få base i Rauma fra august. Ifølge Tommy Marti Høgset var det egentlig tenkt at basen skulle være i Oslo.

Rauma ble alternativet til Oslo

– Det ble ikke noe av, og da er det kult at Rauma er alternativet til Oslo, sier han på telefon fra Måløy, der han og familien bor nå.

På Facebook markedsfører han tilbudet som er tiltenkt ungdom mellom 18 og 25 år, blant annet med spørsmålet: "Har du lyst å gjøre en forskjell for menneskene rundt deg? Sjøl var han med som deltaker i oppstartsåret 2010.

– En positiv synlig ressurs

– I starten var det en fagskole, med en god del undervisning. I dag fungerer det som et praktisk team der tanken er at de skal være en positiv synlig ressurs i kommunen vår. Det kan være alt fra å skape en møteplass for ungdom til å bli med som ledere på eksisterende fritidsaktiviteter i Rauma. Vi ønsker at det skal merkes i kommunen at Dynamo Basecamp er her. I tillegg til dette skal de reise rundt og besøke Frelsesarmeens rusinstitusjoner og ungdomsarrangement, forklarer Høgset og sier at det ikke er lenge siden de fikk vite om dette og at det derfor ikke markedsført det noe særlig ennå.

– Fordi det ble bytte av plass er vi nok også litt seint ute, men vi håper på fire deltakere. Det er plass til seks. Vi er i dialog med flere interesserte.

Da han deltok i ungdomsteamet var han mye på Frelsesarmeens kafé for rusavhengige i Oslo, Fyrlyset, og blant annet i fengsel for å bidra til en bedre hverdag for folk der.

– Skal være ei gave til stedet

Ungdommene som kommer hit skal få et år hvor de kan vokse, også i tro, sier Høgset.

– Og de skal være en ressurs. En gave til stedet de kommer til, sier han videre.

Nordre divisjon i Frelsesarmeen, som de blir en del av, strekker seg fra Florø i sør, til Mo i Rana i nord. Dermed byr det på mange muligheter for hva de vil jobbe med.

– Ikke overrasket over rustall

– Men jeg tenker at når jeg leser Åndalsnes Avis om rusproblematikk blant ungdom, at det kan være positivt om vi får til dette i Rauma. Jeg er absolutt ikke overrasket over det som skrives. Her i Måløy får vi sett det som er av rusproblematikk og jobber tett opp mot kommune og helsetjeneste. Det er mange flere ungdom som sliter med rus enn vi tror. Det er overalt, og på Åndalsnes, med god kommunikasjon mot Oslo, er det veldig tilgjengelig, sier Høgset som tenker det er fullt mulig å gjøre noe med den mye omtalte mangelen på møtested for ungdom i Rauma.

Møtested for ungdom

– Det er kjempeviktig med gode møteplasser, slik som Kjell Peder Gyldenskog gjør på Nordsida for eksempel. Jeg husker sjøl hvor gull verd ungdomsklubben som Øyvind Hansen drev i sin, var for meg. Vi skulle hatt et ungdomslokale i Rauma, sier Høgset.

– Jeg tror det sitter så mange folk rundt om som dyrker hobbyene sine. Hva om de kom og lærte bort noe til ungdommene. Det trenger ikke være noe fast, men uformelt på et møtested. Jeg tror vi tenker for avansert av og til, sier Høgset som ikke tenker at Frelsesarmeens ungdomsteam først og fremst må drive egne aktiviteter, når de i stedet kan være ressurser i allerede eksisterende tilbud.

Ungdomsteam: Tommy Marti Høgset ser mange muligheter for Frelsesarmeens ungdomsteam som kan komme til Rauma. – Det er litt uklart ennå, hva det skal være. Deltakerne sjøl får være med å forme året. Hva de er gode på, hva de brenner for. Målet er at det skal merkes at de er her, sier Høgset. Ungdommene skal bo i Frelsesarmeen sitt hus på Åndalsnes.Foto: Evy Kavli Foto: Evy Kavli