– Det blir et informasjonsmøte, først og fremst, der vi skal snakke om nye Åndalsnes kirke, forteller leder i Grytten menighetsråd, Iver Marius Kleiva.

Ifølge han er det Åndalsnes kirkeforening som skal holde møtet. For saka er at Stiftelsen Åndalsnes nye kirke, og det over 80 år gamle ønsket om å bygge kirke i Åndalsnes sentrum, ser ut til å ha fått en ny giv.

– Dermed må det også avklares hva som skal skje med Grytten kirke. Den skal stå der og den vil kreve vedlikehold. Med ny kirke vil det ikke bli holdt ordinære gudstjenester der, men kanskje den vil være tilgjengelig for vigsler og begravelser for dem som ønsker det, sier Kleiva.

Han sier menighetsrådet har gjort vedtak om at de ønsker at det skal bygges ny kirke,

– Og så er det slik at kirkeloven sier at det skal holdes et menighetsmøte der menigheten skal få komme til orde med sine meninger til saka. Det er ei forutsetning for at man kan gå videre med planene om å bygge ny kirke, sier Kleiva.

Kirkekontoret jakter lokaler

Han sier ei ny moderne kirke vil bli mer fleksibel i bruken enn dagens kirke.

– Og så er det tenkt bygd med kirkekontor vegg i vegg, sier Kleiva og nevner kirkekontorets jakt på nye lokaler.

Leder i fellesrådet, Per Bersås, bekrefter at kirkekontoret har vært på jakt etter nye lokaler siden i høst. Han sier de i utgangspunktet hadde to alternativ. Nå seiler lokaler i den planlagte kirka opp som et tredje alternativ.

Foreslår å bruke Vangstun

I slutten av mars skulle fellesrådet ta stilling til de to første alternativene, som enten er å utvide dagens lokaler i Vollan til også å omfatte første etasje.

– Det alternativet krevet at kommunen godkjenner at det blir økt husleie. Dermed kom det opp et alternativ fra kommunen om å ta i bruk Vangstun. Det anser vi som interessant. Vi har vært og sett på det, og kommunen har laget skisse over hvordan det kan bli. Like før vi skulle ta stilling til disse to alternativene, kom det forslag fra kirkekomiteen om lokaler i den nye kirka. Dette kom opp så seint at vi ikke kunne ta stilling til det da, forteller Bersås.

– Kan ikke gå for lang tid

Han sier dette nå går sin gang med politisk behandling, først i formannskapet, allerede tirsdag 25. april. Han sier lokaler i den nye kirka likevel vurderes fortløpende, men at tidsaspektet vil bli avgjørende.

– Tar det år må vi uansett gjøre noe med lokalene vi er i, sier han og viser til at biskopen har kommet med flere innvendinger og nærmest et pålegg om at kirkekontoret må ha bedre tilgjengelighet. I dag har de kontor i andre etasje uten heis.

– Grytten er listeført

Ifølge Bersås er den rådende stemninga i fellesrådet at de er positive til at det jobbes for å få realisert ny kirke på Åndalsnes.

– Nå må menigheten på møtet den 26. april vurdere det. For det er ikke økonomi til både bygge ny kirke, og at Grytten skal stå og vedlikeholdes. Grytte kirke er ikke fredet, men den er listeført, og dermed er riksantikvaren inne i bildet. Det er utenkelig noe annet enn at den skal stå, sier Bersås og nevner at det skal utarbeides en tilstandsrapport og tiltaksplan for kirka.

– Kommer fra departementet

Ifølge Kleiva, vil arkitekten av kirka delta på møtet.

– Det vil også komme en kirkekonsulent fra departementet. Og det kommer kanskje noen fra bispekontoret, sier han.