Litt over 1.000 HV-soldater er innkalt til øvelse denne uka med Setnesmoen som utgangspunkt.

Sjefen for Rauma HV-område, kaptein Anders Eide, forklarer hvor viktig årets øvelse er for ham og hans 130 soldater:

– Øvelsen er veldig viktig som en test opp mot Nato-øvelsen neste år. I alle fall vil deler av den foregå i området her. Da vil det sannsynligvis komme inn forholdsvis store allierte avdelinger gjennom området vårt, og vi vil være en viktig del i sikring og mottak av disse avdelingene, sier Eide.

Heimevernet vil da stå for sikring av kaianlegg, vegakser, jernbaneakser og flyplasser.

– Det er viktig å sikre vegene, som er hovedaksene inn til næringsliv på Sunnmøre og Romsdal. Er de stengt, så sliter sivilsamfunnet.

Patruljerer vegene

– Hvordan vil publikum denne uka se at det er en HV-øvelse som pågår?

– De vil se soldater og biler langs vegene. Vi vil avpatruljere aksene opp Romsdalen, mot Nesset og mot Ørskog. Og de vil se oss i sentrum av Åndalsnes deler av øvelsen.

Generalprøven

HV-sjef John Arne Svindland sier at øvelsen er den siste muligheten de har til å trene og forberede seg på å ta imot Nato-styrkene, som skal øve i Midt-Norge i oktober neste år. Mannskapene han har kalt inn til årets øvelse, kommer fra Surnadal, Sunndalsøra, Molde og Åndalsnes. De dimitteres torsdag/fredag.

– Årets øvelse er veldig viktig fordi den beviser den operative betydningen av å ha et heimevernsdistrikt her på Nordvestlandet. Vi skal forberede et alliert mottak neste år under øvelsen, og det blir ganske avgjørende for vårt oppdrag.

HVs rolle blir sentral

– HVs rolle kommer til å bli veldig sentral, spesielt her i distriktet, hvor vi ikke har andre militære avdelinger. Så HV11 vil være en av nøkkelfaktorene for å ta imot våre allierte partnere, lede dem inn og få de på plass i samfunnet vårt der de skal øve, sier HV-sjefen.

Han har gitt soldatene sine en orientering, både om Forsvaret generelt, men også om den store Nato-øvelsen i 2018.

Heimevernet har et vidt oppdrag, men HV-sjefen vurderer HVs militære rolle som klart viktigere enn den sivile rollen:

– Vi er en militær beredskapsorganisasjon, og det er vi også utrustet og dimensjonert for. Men vi er også en samfunnsressurs som i kraft av at vi er der vi er, hurtig kan sette opp mannskaper og støtte det sivile samfunn ved behov.

– I en krise-/krigssituasjon så er alliert mottak en viktig del av vårt oppdrag. Men vi har også en viktig rolle i territoriell overvåking og kontroll, at vi sikrer samfunnskritisk infrastruktur, slik at samfunnet og forsvaret kan virke, at vi har kontroll på grensene våre og samarbeider med det sivile samfunn, sier Svindland.

Langtidsplanen vedtatt

I vinter ble det enighet om Forsvarets langtidsplan. 11 distrikt skal videreføres, inntil konklusjonene fra Landmaktsutredningen foreligger.

– Konklusjonene vil foreligge i mai. Min magefølelse sier at man vil innse den operative betydningen av å ha et distrikt her på Nordvestlandet.

Men HV-sjefen kommer trolig ikke unna at han må redusere sin styrke:

– Nedtrekket av soldater vil starte i løpet av høsten. HV skal da ned med 7.000 soldater til 35.000 og HV11 må ta sin del av kaka. Vi har lagt planer for å redusere med inntil 700 soldater og to Sjøheimevernet-områder (SHV). Vi vet at SHV forsvinner, men om vi må ta alle de 700, vil bli besluttet i mai/juni, sier Svindland.