– Da jeg leste igjennom utkastet til Arbeiderpartiet sitt program, syntes jeg at det sto for lite om heimevernet. Derfor sendte jeg inn forslag om at heimevernet må styrkes, altså få mer penger. De er i dag underfinansiert. Og jeg er utrolig lykkelig over at avstemninga gikk igjennom. Det var stor enighet, forteller Per Vidar Kjølmoen som møtte på landsmøtet som landsstyremedlem.

– Hvor mye er heimevernet underfinansiert?

– Cirka 300 millioner kroner i året, bare. Det er ikke så mye penger for Norge i dag, men vil være veldig viktig for heimevernet. Kommer vi i regjering kan jeg peke i programmet vårt. Det kan bli viktig for heimevernet.

– Er det ikke for seint da?

– Vi får se. Da er vi over på mitt neste forslag som også fikk støtte. Det utarbeides nå en landmaktutredning, ei utredning som Forsvaret gjør sjøl av landforsvaret, og heimevernet er en del av det. Regjeringen, Høyre og Frp, har antydet at de vil holde den hemmelig til etter valget. Jeg mener, i likhet med Venstre, at vi må få se hva planene er, før valget. Akkurat det tror jeg er veldig viktig for HV11, forteller Kjølmoen og sier at forslaget hans ikke kom opp til votering fordi Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talskvinne, Anniken Huitfeldt, svarte med at hun vil kreve åpenhet.

– Blir det åpenhet ved at hun krever det?

– Nå ser det ut til at det blir et flertall for åpenhet på Stortinget. Da kan ikke man ikke sniknedlegge HV11 før valget, som noen har fryktet. Denne åpenheten, i tillegg til vår programfesting om at heimevernet må styrkes, gjør meg optimistisk på heimevernets vegne.

Økt satsing på el-ferjer

Kjølmoen, som er leder for Møre og Romsdal Arbeiderparti, satt også under landsmøtet som medlem i redaksjonskomiteen for politiske saker.

– Der er du med og formulerer politikken. Der har man mye makt og kan få med viktige saker. Jeg hadde disse sakene på blokka: Rassikring, campus i Kristiansund og etterslepet på fylkesvegene. Penger til kommuner som har oppdrett, som er viktig også for Rauma. Og program for elektrifiseringa av ferjeflåten. Jeg fikk inn formuleringer på alt, og er spesielt glad for den siste. Alle punktene er viktige for Møre og Romsdal, sier han.