Havilafjord vil børsnotere Fjord 1 for å skaffe kapital til å kjøpe resten av aksjeposten til Sogn og Fjordane fylkeskommune.
(Foto: Per-Kristian Bratteng)

Havilafjord vil børsnotere Fjord 1 for å skaffe kapital til å kjøpe resten av aksjeposten til Sogn og Fjordane fylkeskommune. Foto: Per-Kristian Bratteng

Mangler 1,7 milliarder

Vil ta Fjord1 på børs for å skaffe penger

Hovedaksjonær i Fjord1 Havilafjord vil legge 49% av aksjene i Fjord1 på børs for å skaffe nærmere to milliarder kroner. Det er Nett.no som melder dette fredag.

Grunnen til ønsket om børsnotering er at Per Sævik og Havilafjord ønsker å bruke pengene til å kjøpe resten av aksjene i Fjord1 fra Sogn og Fjordane fylkeskommune. Administrerende direktør i Fjord1, Dagfinn Neteland, bekrefter dette overfor NRK, men understreker at styret enda ikke har vurdert dette.

Aleksander Øren Heen (Sp) er styreleder i eierselskapet Fjord1 Holding. Han mener at selskapet bør holdes på vestlandske hender og påpeker at avtalen med Havilafjord sier at det skal jobbes med å finne lokale investorer.

Fjord1 ble dannet i 2001 da Fylkesbåtane i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal fylkesbåtar (MRF) slo seg sammen til ett selskap. Hovedkontoret ble lagt i Molde, mens Møre og Romsdal eide 41% av aksjene og Sogn og Fjordane 59%. I 2011 solgte Møre og Romsdal fylkeskommune alle akjsene sine til Havila AS. Dette medførte at hovedkontoret ble flyttet fra Molde til Florø i 2013.

Fjord1 fikk i 2016 et resultat på 504 millioner kroner og 33% av aksjene eies av Sogn og Fjordane Fylkeskommune. I 2015 vedtok fylkestinget og selge halvparten av aksjene sine til Torghatten ASA, men dette ble stoppet av Konkurransetilsynet i juli 2016.  I august samme år solgte Sogn og Fjordane fylkeskommune 26 prosent av aksjene sine til Havilafjord AS.

Mer å lese på Åndalsnes Avis:
Siste nyheter

Timpex feirer 30 år med å utlyse et stipend:

Setter pris på tiltakslyst

Etter 30 år i IT/Transportbransjen føler Timpex AS at de nå vil gi noe tilbake til lokalmiljøet.

Jan (53) oppfylte drømmen

Jan Rovde (53) levde et helt vanlig liv i Rauma til han var godt over 30. Så dro han til USA for å ta helikoptersertifikatet. Resten er et eventyr.

Snart rekkverk

Kommunen lover at det snart kommer rekkverk mellom leikeplassen og vegen.

Rauma-selskap til rettssak mot Staten

Mener Norge bryter EØS-avtalen.

Ukentlig ugagn og hærverk

Rektor lurer på om foreldre vet hvor barna er og hva de gjør etter skoletid.

Den store eplemostpressedagen

Store og små i Eidsbygda barnehage vet å sette pris på høstens frukter.

Se bildene:

Konkurrerte på vikingvis

«Skeid» har røtter tilbake til vikingtida. I helgen ble det konkurrert i en litt mer moderne variant på Stall Moa.

Se martnabildene

Herlig høstvær for martnan lørdag.

Fikk teste klatreferdighetene

Lørdag var det åpen dag hos Åndalsnes brannstasjon.

Satser på grønn vekst

Nordveggen starter opp nytt prosjekt.

Amerikansk pizzakonsept på Øran

- Pizza er mye mer enn bare pizza. Ikke er den bare italiensk heller, sier Mihai Spoiala.