Styrelederen i Eid Handelslag SA sier avslaget fra Fylkesmannen er alvorlig for butikken i Eidsbygda.

Fylkesmannen sier nei til søknaden fra Rauma kommune om at Eidsbygda blir godkjent som typisk turiststed. Dermed får ikke dagligvarebutikken der holde søndagsåpent slik de ønsker. Styreleder i Eid Handelslag SA, Beate Kavli Volstad opplever vedtaket som urettferdig.

Bakgrunnen for søknaden er at den nye butikken som åpnet i Eidsbygda i februar, er for stor til å være såkalt «Brustadbu».

– Ja, det rammer mye hardere her ute på bygda. Åndalsnes, som er godkjent som typisk turiststed, har i tillegg til turistene et mye større kundegrunnlag. Her er hyttene strødd utover hele bygda. Det virker som om Fylkesmannen ikke har forståelse for hva kreves for å drive noe i bygdene. For det er ikke til å legge skjul på at det er turistene som gjør at vi kan ha en så fin butikk her, sier hun.

Turisthandel

Og styrelederen sier konsekvensene av vedtaket er alvorlige.

– Det er nesten et være eller ikke være, egentlig. En stor del av kundegruppa på sommeren er turister. Vi håper at kundene lærer seg til å handle på lørdager i stedet. De er vant til å handle på søndager, og er du på ferie er det jo veldig greit at det er fleksibelt.

Formannskapet gikk i februar inn for at Eidsbygda skulle bli typisk turiststed

– Må øke omsetningen

Styrelederen sier de med bygging av den nye butikken har pådratt seg merkostnader, og dermed må de øke omsetningen for å få det til å gå rundt.

– Og det er på søndagshandelen vi kan få merhandel. Bygdefolket ellers spiser det samme uansett, vi kan ikke regne med å øke der. Med mindre vi greier å ta mer fra konkurrentene våre da, sier hun og viser til omsetningstall som sier at de i fjor omsatte for cirka 280. 000 kroner på søndager.

– Hvor mye var den totale omsetningen?

– Den var 6,8 millioner kroner, med et overskudd på før skatt på 158.000.   Men inntjeningen på søndagene er veldig bra med tanke på at det da bare er åpent fem timer, svarer hun.

– Burde dere ikke visst dette før dere bygde ny butikk?

– Jo, vi burde kanskje ha undersøkt bedre. Vi tenkte at et typisk turiststed gjaldt hele kommunene, og ikke bare Åndalsnes.

– Er det aktuelt å holde deler av butikken åpen på søndager?

– Etter det jeg skjønner er det ikke nok med et midlertidig skille, så det er ikke aktuelt.

Skuffet daglig leder

Daglig leder Ann Iren Lislien er skuffet.

– Umiddelbart tenker jeg at det er fryktelig synd. Vi er skuffet over at vi ikke kan gi kundene det de ønsker, for mange av feriegjestene våre har forventninger om at det blir søndagsåpent. Og jeg tenker at dette har konsekvenser for mer enn bare vår bedrift. Søndagene i sommersesongen har et enormt potensial, sier Lislien.

Beate Kavli Volstad er styreleder i Eid Handelslag SA. Foto: Stine Vandevjen Olsen