I etterkant av fallulykken på Litlskjorta i Øksendal, er det blitt økt fokus på faren ved å gå for langt ut på snødekte fjelltopper. Tommy Soleim som er fjellguide og driver av Romsdal Adventure, var en av de første til å ta opp problemet etter en tur på Blånebba med et utenlandsk turfølge i påska.

– På vegen opp mot Blånebba stoppet vi opp nedenfor skavlen for å snakke om faren ved skavlbrekk. I det vi begynner å gå videre, ser vi plutselig en person gå helt ut på kanten av den store skavlen. Vi stoppet opp med hjertet i halsen. Vi var for langt unna til å rope. Mannen forsvant, men dukker så opp lenger vest, på neste skavl, før han forsvinner innover ryggen, forteller Soleim.

Det som er problemet som han sier, er at slike skispor blir lett for andre å følge også.

– Det er litt saueflokkmentalitet. Man tror det er trygt fordi noen andre har gått der. Det gikk seks andre i de samme skisporene mens vi satt og fulgte med under lunsjen vår. De seks gikk imidlertid ikke så langt ut som den første skiløperen. Men til tross for at man står på fast grunn, kan man bli vippet over kanten hvis skavlen går, forteller Soleim.

Han synes det er viktig å få frem faren for skavlbrekk, på lik linje med snørasfaren. Det i snitt er ett dødsfall i året i forbindelse med skavlbrekk på toppturer. Og faren er størst i forbindelse med våren.

Soleim nevner også fallulykken på Kirketaket for en del år siden der årsaken var en skavlbrekk. Han minner også om skavlfaren ved flere andre kjente fjell i kommunen, som Skarven i Isfjorden.

– Der så jeg skispor en meter fra kanten oppover mot varden. Brister skavlen der, er det fritt fall flere hundre meter ned, minner Soleim om.

Han var også for to dager siden på Hurrungen som har en toppvarde som ser ut som den ligger på et teppe av snø. I realiteten er mye av det en skavl.

Der var også Arnstein Salthammer Eide, vikarierende daglilg leder i DNT, som oppdaget skispor helt på skavlkanten.

– Det er ikke lett å se skavlen når man kommer gående opp mot toppen. Det er fort gjort å gå for langt ut. Bra at det er fokus på dette nå, sier han.

Han oppfordrer folk til å vise aktsomhet, holde seg på fast grunn og ikke ta det ekstra skrittet ut for å få med seg mer av utsikten – selv om det er fristende.