Det var i mars i år at Marianne Alfarnes søkte Statens vegvesen om de kunne være behjelpelig med en form for støyskjerming mot den økende støyen fra trafikken forbi deres eiendom på Åfarnes. Eiendommen ligger nær hovedvegen mot fergeleiet og på et punkt der fartsgrensen skiftes fra 60 til 80 kilometer i timen, noe som medfører økt turtall på bilene og dermed økt støy.

Alfarnes skriver i sin søknad at de nå har gjort de tiltak som er mulig for dem å gjøre – uten at det har redusert støyen noe særlig. De har blant annet flyttet soverommet på baksiden av huset og plantet hekk langs vegen.

Statens vegvesen sier i sitt avslag at støynivået på eiendommen er beregnet til 34 dBA innendørs gjennomsnittlig i døgnet. Det er for lavt til at eiendommen faller innunder lovens grense for støytiltak.

Vegvesenet skjønner at støyen kan være et problem og henviser eierne til å eventuelt få støyen målt mer nøyaktig selv. Er støyen over grensen, vil Vegvesenet bekoste støydempende tiltak. Eierne kan også søke om å få satt opp støyskjerm på egen regning.