De som er gamle nok til å huske påska 1982 glemmer ikke det enorme snøfallet – og de påfølgende gigantskredene. I løpet av to døgn kom det to meter snø, og folk ble innesperret i fjellet mange steder.

Mirakuløst

Mirakuløst nok ble ingen mennesker tatt av de mange fonnene som gikk flere steder på Nordvestlandet.

Men på Innfjordsfjellet gikk det et skred som fikk store materielle konsekvenser.

Helge Gjerde var på familiehytta på Bøstølen sammen med kona og de to sønnene Øyvind og Frode den påskehelga. Enda i dag, tre og et halvt tiår seinere, husker han de dramatiske døgnene.

– Jeg husker at jeg hadde lyst til å reise ned igjen fra fjellet fredag på grunn av all snøen som kom den dagen. Men jeg var satt opp som snøscootervakt for å drive løypekjøring og ambulansekjøring, og derfor måtte vi bli over til lørdag, forteller Helge Gjerde.

– Allerede fredag kveld forsto jeg at vi bare kunne glemme å få med oss bilen heim.

– Lørdag ble det kjørt opp et scooterspor ned til bygda, slik at vi kunne gå ned ved egen hjelp. Men jeg følte meg ikke trygg på den turen. Vi var to familier som holdt følge nedover, og som lokalkjent i området forsto jeg at vi gikk gjennom et svært rasfarlig terreng. Men vi kunne ikke bli på hytta, så vi hadde ikke noe valg.

To familier

– Både våre to familier og alle andre kom seg trygt ned fra fjellet, med ett unntak – en eldre mann som ble igjen på hytta. Han hadde

god tid og ville heller vente til snøværet ga seg.

Nøyaktig når det store snøskredet løsnet oppi nordsida på fjellet Hesten er det ingen som vet. Men skredet traff parkeringsområdet for bilene til hytteeiere og påsketurister i det populære utfartsområdet.

– Jeg antar at det stod opp mot 100 biler langs vegen tidlig i påska. Noen reiste ned mens det ennå var farbart, andre unngikk raset. Men bilen min, en Volkswagen K70, og 23 andre biler tatt. Bilene ble kastet over elva og oppover myra på andre siden av dalen.

Feil side

– Jeg fikk telefonbeskjed om hva som hadde skjedd fra en kar som fortalte at nå befant bilen min seg på feil side av elva, forteller Helge Gjerde med et skjevt smil.

– Da vi kom opp på fjellet onsdagen to dager raset var det et trist syn som møtte oss. Det lå strødd biler overalt, delvis begravd av snøen.

– Jeg reiste opp sammen med journalist Oddbjørn Harnes fra Romsdals Budstikke. Han tok bilder og laget denne reportasjen i Budstikka.

Helge Gjerde viser fram avisutklippene han har tatt vare på. Journalisten har skrevet en malerisk skildring av hvordan snøskredet hadde smadret og feid biler av gårde som vektløse leketøy.

«Fonna gikk i 200 meters bredde og traff den øvre halvparten av bilrekka. 4-5 bilar ovanfor raset og 19 på nedsida ser ut til å ver uskadd. Men heilt sikre var vi ikkje, for vi såg ikkje sjølve bilane – berre ein kul i den jamne snøflata for kvart kjøyretøy».

Blir liggende

I avisoppslaget neste dag forteller forsikringsselskapene at de anser 24 biler som tapt.

– Det vil være et altfor krevende arbeid å grave fram bilene – biler som neppe er mye verdt. Vi ser derfor ingen annen mulighet enn å la bilene ligge til snøen har smeltet”, uttalte forsikringssjef Ole A. Vasdal i Romsdal Gjensidige Brannkasse til Romsdals Budstikke.

TAPT: Forsikringsselskapene ga fort opp å drive bilberging etter det enorme snøskredet. Faksimile fra Romsdals Budstikke 16. april 1982 Foto: Faksimile