Straks over påske begynner Matti Bernitz og tre andre erfarne klatrere det praktiske arbeidet på de to Via Ferrata rutene som er planlagt til toppen av Nesaksla.

Og la det bare være sagt med en gang: dette blir en «tursti» helt ulikt alt annet fjellvandrere har vært vant til i Romsdalsfjella.

Den enkleste ruta blir riktignok moderat, både i vanskelighetsgrad og luftighet. Men ekstremvarianten vil ganske sikkert blir rikelig utfordrende også for mer garva og modige turvandrere

Loddrett

Slik beskriver Matti Bernitz den mest krevende ruta:

– Fra Bjørmosen skal vi lage en sti opp til hammeren i høyrekanten av dalsøkket ovenfor vannbassenget i Bjørmosen. Her går ruta rett opp den loddrette hammeren gjennom en «kamin».

– Litt lenger opp svinger ruta ut i veggen igjen, og herfra følger vi ei gammel klatrerute fra 60-tallet som bli kalt «Leaning Gully». Her skal vi opp noen loddrette og delvis utoverhengende framspring der vi må montere stiger for å gjøre det framkommelig.

«Leaning Gully»

– Et stykke opp i «Leaning Gully» blir det en såkalt «Nepalbru» med et spenn på 10-15 meter, der brukerne går på en vaier mens de holder seg fast i to andre vaiere.

– «Leaning Gully» er ei ganske djup og nesten loddrett renne som ferrataen vil følge delvis på den ene og delvis på den andre siden. Det kan hende at vi monterer en «Nepalbru» lenger opp også, det må vi se litt på.

Den lengste Via Ferrataen ender opp ved ett av de små vannene ved stien mellom Nesaksla og Høgnøsa. Derfra kan brukerne enten følge Romsdalseggen over til Vengedalen – eller kanskje ta gondolbanen ned til Åndalsnes, om noen år.

1.000 kroner

– Norsk Tindesenter vil tilby guida turer og leie ut nødvendig utstyr. Turen vil antakelig koste rundt 1.000 kroner per person, sier Matti Bernitz.

Han viser til andre tilsvarende Via Ferrata ruter i Norge, der nærmere 10.000 tar turen hvert år.

– Jeg mener at Via Ferrataen til Nesaksla blir den beste i sitt slag i Norge. Jeg er ikke i tvil om at dette blir en lønnsom tilvekst for den lokale turistnæringa, sier Bernitz.