De hundre deltakerne på årets Romsdalsvinter-festival og korpset av guider dro ut på skitur fra Grand Hotell Bellevue på Åndalsnes i morgentimene fredag. Men guidene har stående ordre om å styre langt unna alle skredfarlige fjellsider.

– Skredfaren i fjellet er på nivå tre, og guidene er veldig bevisste på at deltakerne skal velge sikre turer. Det kan bety at det blir færre toppturer og mer skogskjøring, sier festivalleder Solrunn Sylte.

Grupper

Festivaldeltakerne reiste ut i grupper med ulike turmål fredag formiddag. Mange dro til Skorgedalen med håp om å komme seg til topps på Skarven eller Smørbotntind, andre valgte Isfjordsskarven eller Vengedalen.

– Vi har også et eget jentekurs for nybegynnere som kanskje har tenkt at dette er en festival for folk med masse erfaring. Målsettingen er å ufarliggjøre det å dra ut på tur, og jenter er ikke alltid like dristige som gutter når det gjelder å bare kaste seg uti nye ting, sier Solrunn Sylte.

Hun forsikrer at festivalledelsen er veldig bevisst på å ikke skape en macho- og prestasjonskultur blant festivaldeltakerne.

– Vi ønsker absolutt ikke at festivalen skal handle om å bestige de vanskeligste og farligste toppene, eller om å kjøre de bratteste linjene ned fra toppene.

Trend

– Inntrykket mitt er at trenden heller går mot at stadig flere drar ut på moderate skiturer, og med moderne utstyr har det også blitt lettere og mer morsomt å drive skikjøring i fjellet, mener festivalsjefen.

Årets Romsdalsvinter-festival var fulltegnet allerede ved nyttår. Deltakerne betaler 3.990 kroner for å være med på moroa, og da er hotellovernatting, bespisning, guidete turer, to foredrag og lørdagskonsert med Comet Kid inkludert.

– Vi har forsøkt å finne smertegrensa for hva folk er villige til å betale. Men for Norsk Fjellfestival som er ikke Romsdalsvinter noe overskuddsforetak. Når vi velger å arrangere festivalen, så er det fordi vi ønsker å skape aktivitet hele året og få flere til å oppdage området i en ellers rolig vintersesong, sier Solrunn Sylte.