Mandag møtte han foreldre fra bygdene sør i Rauma i forbindelse med det rusforebyggende og holdningsskapende arbeidet som skolen og FAU samarbeider om.

Mittet fortalte først om hvor alvorlig narkotikaproblem det var i kommunen i 2007 og hvordan politiet gjennom «Operasjon Tordensky» aksjonerte og fikk kontroll.

– Det førte til pågripelser der mange fikk lengre dommer. Totalt hadde vi oppunder 20 narkosaker på bakgrunn av aksjonen, sa han til foreldrene.

Pågripelser gjorde inntrykk

Rett før jul i 2007 var det mange selgere, kurerer, bakmenn og hovedmenn i Rauma og brukere som endte i fengsel:

– Det var ungdommer i sin beste alder med håndjern på, som havnet rett i kasjotten. Dette gjorde inntrykk på folk i Rauma. Foreldre og andre ungdommer som så vennene sine bli fengslet og ikke slapp ut til jul. Dette gjorde noe med alle i kommunen, minnes Mittet.

Og det ga resultat: – Det forebyggende arbeidet gjorde noe med foreldre, ungdommer og kommunen.

Ressursproblemer i dag

Deretter dreide han det timelange foredraget inn mot ressursproblemene i dag i politiet.

– Fra 2012 og fram til i dag har det gått i helt feil retning. Det er på topp igjen og mye verre enn i 2007. Det tror jeg ikke mange er klar over. Vi har veldig mye narkotika i kommunen vår i dag. Vi har mange flere ungdommer som tjener store penger på dette – store penger. Folk kan kjøre rundt i gatene på Åndalsnes med narkotika i bilen til en gateverdi på en halv million. Det er nok overraskende for mange som bor i Rauma. Det er økonomi og business for dem som har fått holdt på litt for lenge uten å bli «lugget litt» av oss.

– Skulle gjort mye mer

– Det er ikke noen hemmelighet at vi langt på veg har begynt å kartlegge på nytt. Men det er ikke så enkelt med bemanningssituasjon hos oss i disse dager. Vi skulle gjort mye mer, og jeg skal ikke unnskylde det. Men det er grunner til at det er slik, og forhåpentligvis blir det litt bedre på sikt, sa Mittet og håpet at vaktsamarbeidet med Vestnes skal få politiet mer ut på hjul hvor de kan komme ut til bygdene i Rauma på kvelder på hverdagene.

– Utfordringer i dag er nye miljø. Og jeg synes brukerne er blitt veldig mye yngre. Helt ned i 15-årsalderen.

– Vi skulle vært mye mer ute etter å ha fått tips. Mange vil kanskje føle at de ikke får noe tilbake – at politiet ikke gjør noe likevel. Det skjønner jeg veldig godt. Men det blir loggført og satt i system. Alle tips og meldinger vi får setter vi stor pris på.

– Ikke prioritert høgt

– Vi blir pålagt satsingsområder som skal prioriteres. For å være helt ærlig og ikke legge skjul på noen ting; narkotika er noe som dessverre ikke er prioritert veldig høgt fra politimesteren og direktoratet. Det høres ufattelig ut, men det er ganske fortvilende for oss som jobber på lensmannskontoret og få konkrete opplysninger om navngitte personer som kjører bil, tog eller buss – til og med kvantumet vet vi ofte. Men det er ikke penger til å sende oss ned for å sjekke dette. Det er den nakne sannhet. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har fått tips og informasjon om at det og det kommer. Jeg spør videre oppover i systemet om jeg kan få penger til å sjekke det toget eller den bussen, men svaret er nei. Dette håper jeg blir bedre med når vi får et vaktsamarbeid med Vestnes og sjøl kan jobbe fram saker. I dag er det nesten så vi må få det i fanget, sier Mittet.