David kom til Torvika i 2008 og året etter var grønnsaksproduksjonen i gang.

– Dette gjør vi hovedsakelig fordi vi vil være selvforsynt med mat. Når det gjelder tomater så er det veldig dårlige tomater her i Norge. Og nokså dyre. Prisen hadde vi kunnet tåle, hvis de smakte godt. Men de er smakløse, mener David.

På åkrene rundt på gården dyrkes alt fra poteter, kålrot, gresskar til løk, hvitløk og rødbeter. I drivhusene, kun tomater og aspargesbønner.

– Tomater og aspargesbønner er veldig enkle grønnsaker å dyrke fordi de ikke har ugress. Men de er veldig avhengig av været, forteller David.

Godt år

I fjor var det et veldig bra år for tomater, ifølge David.

– Da var det finvær i mai og juni. Godt grovær i den perioden, er det som er det viktigste når det gjelder tomatdyrking. Da tåler de litt dårligere vær utover sommeren og høsten. Tomater liker seg ikke under 12 grader. Det ideelle er en temperatur mellom 15 og 30 grader. De tåler grader under ti også, men da vokser de ikke, forteller David.

Han påpeker at selv om det ikke er så mye arbeid å dyrke tomater, må man ikke ha for store forventninger til avlingen.

– Det er vanskelig å dyrke tomater i Norge- selv i drivhus. Det er ikke hver sesong som gir like god avling. Det kan bli alt fra 40 til 100 kilo. Alt avhenger av været, forklarer David.

Enkelt å bygge

Drivhus er imidlertid enkelt å bygge, og David kan gi gode råd der.

– Det beste er å ha en vegg å bygge drivhuset inntil. På den måten får det støtte og man trenger kun et skråtak. Reisverket kan festet i blekkspann med sement for eksempel og materialene trenger ikke å være nye. Jeg har brukt gamle materialer og gamle vinduer.

Det viktigste med et drivhus er gjennomsiktige materialer som slipper lyset inn. Der har David funnet et holdbart, lett plastmateriale som er bøyelig og enkelt å montere på reisverket. Plasseringen av drivhuset i forhold til sollyset, er også viktig. Man må også passe på at det ikke blir for varmt i drivhuset, og det er viktig å følge med og lufte når sola er sterk.

– Når begynner sesongen for deg?

– Den begynner nå i slutten av mars. Da planter jeg tomatfrøene for spiring inne. I slutten av mai flytter jeg de ut i drivhuset, hvis været tillater det, sier David.

Frøene lager David selv, siden han dyrker en spesiell type tomater. De tar han fra de høstede tomatene hver høst. Familien spiser helst tomatene ferske, men de fryser også ned masse til bruk om vinteren.

– Da damper jeg de lett med salt for å få ut det meste av vannet. Da er det greit å kunne plukke ut av fryseren om vinteren og bruke de til hva man vil, sier David.

Selvforsynt

Selv om David egentlig dyrker det mest på gården, tenker han også på hva som er fornuftig i forhold til innsats og resultat.

– Jeg går ikke mot naturen, men dyrker det som går greit her. Men mest arbeid er det nok med det som gror ute.

Siden de på gården også har sau og høns, er det ikke mye familien trenger å kjøpe på butikken for å klare seg.

– Nei, det blir mest melkeprodukter, mel og olivenolje. Og kaffe da!

– Viktig å velge riktig plastmateriale for tak og vegger som ikke brekker og blir matt, forteller David Philippson. Foto: Evy Kavli
– Det er viktig med mye lys når man skal dyrke tomater og aspargesbønner, forklarer David Philippson på Torvika. Her vil det om noen måneder gro godt. Foto: Evy Kavli
Slik ser drivhuset ut på sommeren. Foto: Evy Kavli
På høsten kan det se slik etter et vellykket tomatår. Foto: Evy Kavli