Det var torsdag for to uker siden, i godværsperioden, at Kilian Jornet fra Hovde og Matti Bernitz fra Åndalsnes laget en film fra østryggen av Kirketaket. De to har samarbeidet om flere prosjekt.

- Det ser helt rått ut?

- Ja. Han er antakelig en av verdens aller, aller beste på akkurat slike ting; på rask ferdsel i bratt terreng. Han er et unikum i verden og profesjonell i alt han gjør – det er gjennomført. Han gjør alltid ting 100 prosent som han vil. Og han snur på halvparten av turene hvis en av faktorene som han må ta hensyn til ikke er på plass; egen form, utstyret eller forholdene.

Verdens raskeste mann

- For de aller fleste andre er dette et eget prosjekt som krever forberedelser og gode forhold. Men det er en grunn til at han er verdens raskeste mann i fjellet. Dette krever mye.

Bernitz vil ikke fraråde folk å gå østryggen opp Kirketaket.

Dedikert til fingerspissene

- Hvorfor lager du en film som dette?

- Vi har snakka lenge om å jobbe sammen og har gjort andre ting som ikke er publisert. For meg er det utrolig spennende å få jobbe med noen som er så profesjonelle og effektive som gjør alt "til fingerspissene". Det er muligheter for ham å gjøre ting som er spennende, og for meg å ta stills og film av spektakulær natur – det er en vinn-vinn for begge, sier Matti Bernitz.

Opptakene til filmen tok tre timer. Matti Bernitz har blant annet brukt drone for å filme Kilian Jornets tur opp Kirketaket.