Lørdag kveld var det bare dataskjermene som lyste opp lokalet i samfunnshuset på Åndalsnes. I det varme lokalet hørtes bare summing av lavmalt prat, med et og annet jubelutbrudd. Det er datatreff, og ungdom fra 8. klasse til nesten 30 år ser ut til å sette pris på arrangementet.

– Dette har vært en tradisjon siden 2003, forteller Jon Olav Kvalsund (19) i arrangørgruppa av LAN-treffet som pågår fra fredag til mandag.

Både Kvalsund og flere av de andre arrangørene er også aktive Åndalens Taekwon-Do klubb, derav navnet på treffet, TDK-LAN.

– Vi samarbeider med klubben om dette arrangementet og overskuddet går dit, forteller Kvalsund.

– Også tilreisende

I år er oppslutningen til arrangementet veldig god, ifølge arrangørene.

– Da vi åpnet dørene fredag klokka 18 var det kø utenfor. Akkurat nå er det 46 i lokalet, og der er ikke mange ledige plassene til flere. I år er det også deltakere fra både Oppdal og Vestnes, forteller Kvalsund.

Han tror treffet har blitt en tradisjon mange gleder seg til. I tillegg tror arrangørene at de trekker ekstra med folk fordi et stort LAN-arrangement på Vestnes har gått konkurs.

– Målet vårt er å samle ungdom til en felles atmosfære, og i tillegg skape et alternativ til bare det å sitte heime på gutterommet, – eller jenterommet, fortsetter Kvalsund og sier at sjøl om flertallet av deltakerne er gutter, er det også noen jenter som har meldt seg på.

Victoria (16) har deltatt i tre år

Ei av dem er 16 år gamle Victoria Prestegård Ondruch fra Åndalsnes. Hun er med på tredje året og forklarer hva et LAN-treff går ut på.

– Det er at mange spiller dataspill i lag med andre. Jeg er her fordi jeg synes det er kjekt å væres sosial med andre og spille i lag med andre, sier hun og forklarer at det nok er mer sosialt enn det ser ut til ved første øyekast.

– Vi sitter foran hver vår skjerm, men har høretelefoner slik at vi kan prate med hverandre. Og så er det konkurranser undervegs, og det skjer ting oppe på scenen av og til, forteller hun.

Sjøl har hun ikke mye tid til å spille i hverdagen, men sidemannen Eivydas Aliskauskes (19) sier han ofte spiller litt etter jobb.

– Kanskje tre timer, sier han.

Favorittspillene hans er skytespillene Overwatch og Counter-Strike.

– En måte å hvile på

Lenger inn i lokalene sitte Eddie Tvedt Amundsen (23) og prater over skjermen med noen på neste rekke av skjermer og ungdom.

– Jeg bruker en del tid på dataspill. Det er min måte å hvile på, sier han og forteller at han liker best spill som utfordrer strategisk tekning, som Comand Encourage-serien.

Kvalsund i arrangørgruppa sier mange spiller dataspill fordi det er underholdning.

– Lærer reaksjon og taktikk

– Du kan sitte og se på tv eller på en fotballkamp, eller du kan delta i underholdningen sjøl, som med et dataspill. For mange vekker nok dataspill konkurranseinstinktet også, sier han.

– Og så gir det mestringsfølelse når man greier noe, legger Lars Almar Mathisen (19) til.

– Faktisk har e-sport blitt godkjent som en sport nå. Skal man være god i dataspill må man ha både god reaksjon og taktisk evner, avslutter Kvalsund.