Det har gått snart ett år siden verdens beste fjelløper flyttet til Søvika og Rauma sammen med kjæresten Emelie Forsberg. I løpet av det ene året har han besteget flere topper og kjørt ned flere bratte fjellsider enn det mange andre spreke fjellsportutøvere rekker i løpet av et langt liv.

Før han gjorde romsdaling av seg hadde Kilian Jornet en merittliste som overgår det meste. Han har vunnet flere av de mest prestisjetunge fjelløpene og satt fartsrekorder på flere av verdens mest berømte fjelltopper.

Forbløffende reise

På fredagens fjellkveld på tindesenteret tok han publikum med på en forbløffende reise. Fra barndommens familiehytte i 2000 meters høgde i Pyreneene, via noen av de bratteste fjellveggene i Alpene, til Mount Everest, før han avsluttet med en videosekvens fra en solobestigning av Østeggen på Kirketaket i Isfjordsfjella.

Undervegs kommenterte han bildene og videoklippene på en lavmælt og humørfylt måte, og var mer opptatt av å få publikum til å forstå drivkrafta og holdningene som ligger til grunn for de nokså hårete «fjellturene». Han kunne ganske sikkert vist andre bilder og fortalt enda mer dramatiske historier – hvis målet hadde vært å ta nattesøvnen fra tilhørerne.

Etter 15 år med utallige løpeturer opp bratte fjellsider og dristige nedkjøringer på ski er han bevisst på hvor små marginer som skiller ham fra det katastrofale uhellet.

1200 timer

– Jeg trener 1200 timer hvert år. Lang erfaring gjør at jeg vet mye om hvor mange timer jeg kan være uten mat, eller hvor lenge jeg kan henge etter fingertuppene i en bratt fjellvegg, eller hvor godt skiene sitter på snøen i en bratt fjellside. Jeg er alltid opptatt av å ha gode marginer i det jeg gjør, forsikrer Killian Jornet.

Men hva tenker han om livet som fjellklatrer og skikjører i Romsdalsfjella?

– Det er et fantastisk fint område med veldig store fjell! Her er det fortsatt mulig å gjøre ting som ingen har gjort før. Sammenliknet med Alpene møter jeg nesten aldri andre mennesker, og det er helt greit for meg. 80 prosent av turene gjør jeg alene. Ikke fordi jeg misliker å dra på tur sammen med andre, men fordi jeg liker friheten ved å ta alle avgjørelser sjøl, sa Killian Jornet til Åndalsnes Avis etter fredagens multimedieshow.

På spørsmål om hva som er favoritt turen i Romsdalsfjella blir han usikker.

– Å, det er så mange flotte turer! Fjella rundt Bøstølen i Innfjorden er veldig fine med mange muligheter. Det er vanskelig å velge ut én favorittur når det er så mye å velge mellom!

Dyktige folk

– Hva tenker du om nivået blant skikjørere og klatrere i Norge sammenliknet med miljøet du kommer fra?

– Det er mange dyktige folk her. Jeg tror nordmenn er mer vant til å bevege seg i ukjent terreng utenfor de oppkjørte skiløypene enn det som er vanlig i alpene. Det gjør at man blir mer kompetent til å gjøre sine egne vurderinger.

Killian Jornet har ingen planer om å roe ned. Nå planlegger han et nytt forsøk på Mount Everest. Sist gang han prøvde måtte han gi opp på knapt 8.000 meters høgde på grunn av dårlig vær og vanskelige snøforhold.

– Hender det noen gang at du bare rusler en langsom tur i fjellet med hendene i bukselommene?

– Hehe, nei det er nokså sjelden. Jeg synes ikke det er så morsomt, sier Killian Jornet med et lunt smil.

Fjellkvelden var i regi Norsk tindesenter og Norsk Fjellfestival.