– Nå ser en konsekvensene av fritt skolevalg. Jeg var ikke på det møtet da dette ble vedtatt, men husker at det var ganske hardt press for å få folk til å gå for fritt skolevalg. Mine argument for å gå imot kom av en undersøkelse vi gjorde under arbeidet med opprettelse av friskolen i Innfjorden. Der svarte halvparten at de ville sende ungene sine til Åndalsnes om det ikke ble skole i Innfjorden. Den andre halvparten ville sende ungene til Måndalen. Bygda ville da bli splittet, sier Vik som er rask med å nevne at hun har valgt Åndalsnes som skolested for ett av sine barn.

– Fritt skolevalg handler også om foreldrenes arbeidssted. Den daglige logistikken med fritidsaktiviteter ligger også til grunn, legger hun til.

Vik sier det ikke er sikkert det er rett å innføre fast skolekrets nå heller.

– Det vil kunne bli litt baklengs det også. Hvis de samme skolekretsene opprettholdes, vil man kunne risikere å føre ungene til en privat ungdomsskole i Måndalen, og dermed ut av den kommunale skolen. Men dette er hypotetisk, sjølsagt.

– Setter valgfriheten høgt

Frps Ronny Antonsen:

– Jeg er tilhenger av både friskoleloven og fritt skolevalg. Valgfriheten setter jeg høgt. Men når det gjelder privatskoler her i kommunen ser jeg ikke at det er behov for det. Ikke når avstanden er slik den er mellom de offentlige skolene, og de omsøkte skolene har tilnærmet likt pedagogisk innhold som det er i Rauma-skolen. Det forundrer meg at avstand ikke er et argument lenger for vågstrendinger som velger Innfjorden som skolested for barna sine, sier han.

Per Vidar Kjølmoen (Ap) sier han i utgangspunktet mener fritt skolevalg er et gode for foreldrene, men ser at det skaper en krevende situasjon nå.

Renate Soleim (H) forteller at hun ikke synes noe om at elever fra Vågstranda søker seg ut.

– De tenker kanskje at de vil straffe oss politikere, men de de straffer er barna som går spredt. Måndalen skole blir ikke det sterke oppvekstsenteret vi vil ha, og resten av skolesektoren som er skvisa fra før, må spare. Når det gjelder fritt skolevalg har vi ikke snakket om det innad i Høyre-gruppa, men for egen del så mener jeg det er viktig å støtte opp om den nære skolen, sier hun.

- Vanskelig å reversere

Per Arne Skomsø (SV) mener dette om fritt skolevalg:

- Det er nok vanskelig å reversere, men jeg tror det var et uheldig vedtak vi gjorde den gangen vi bestemte at vi skulle ha det. Kommunen mister styringa. Jeg ser også at kommunene rundt omkring ikke har fritt skolevalg. Fritt valg gir større frihet for foreldre og unge, men det gir mindre styring. Det igjen igjen kan gi mindre forutsigbarhet for foreldre og unger.

- Grunn til å gjøre ny vurdering

Også Arne Hop (Krf) er skeptisk.

- Jeg har vært skeptisk til det hele tiden, og nå ser vi hvordan det kan slå ut. Det var ikke det lureste vedtaket vi gjorde, nei. Det kan være grunn til å vurdere å gjøre det om.

– Jeg vil ikke avvise en diskusjon, men fritt skolevalg er hovedprinsippet vi står for. Og så må det komme faglige prinsipp som eventuelt gjør at vi justerer, sier Arne Steffen Lillehagen (V).