Rådmann Oddbjørn Vassli forteller at regnskapsresultatet for Rauma kommune i 2016 er så godtsom klart, og at det er godt nok til å få kommunen ut av Robek-lista i vår.

- Regnskapet for 2016 viser et overskudd på12,5 mill. kroner og et netto driftsresultat på 21 mill. kroner somer en forbedring på vel 29 mill. kroner i forhold til 2015. Detbetyr at Rauma kan kvittere ut alle de akkumulerte underskuddenefra 2013, 2014 og 2015 på til sammen 12,8 mill., og avsette 5 mill.kroner til disposisjonsfondet, forklarer rådmann Oddbjørn Vassli i en pressemelding.

Han forteller at viktigste grunnen til detpositive resultatet er at hele kommunesektoren har hatt øktskatteinngang eller skatteutjevning i 2016.

- På samme tid har Raumai 2016 overskudd i selve driften, ved at vedtatte omstillingstiltakog god budsjettkontroll er gjennomført og har gitt ønska effekt, sier han.

Mange har bidratt

Rauma ble meldt inn i ROBEK i 2015 på grunn avmanglende inndekning av et mindre underskudd i 2013 og ettilsvarende mindre underskudd i 2014. I 2015 ble underskuddet hele10,4 mill. kroner. 2016-budsjettet la opp til at underskuddene for2013 og 2014 skulle inndekkes i 2016-regnskapet. Kommunestyretvedtok i budsjettmøtet i desember at 2015-underskuddet skullefordeles over to år - 2017 og 2018.

- Men nå kan altså Rauma kvittereut de gamle underskuddene allerede i 2016-regnskapet og Rauma erute av ROBEK i løpet av våren. Mange harbidratt til det gode resultatet. Politikerne har gjort nødvendigeomstillingsvedtak, lederne har gjennomført nedbemanninger sammenmed hovedtillitsvalgte og det har vært streng budsjettkontrollgjennom året hvor blant annet stillingsstopp har vært tatt i brukfor å komme i mål. Og ikke minst har mange ansatte strekt seg langtfor å holde tjenestene oppe til tross for reduksjoner i bemanningog andre innstrammingstiltak. I tillegg må vi innrømme at vi harhatt litt stang inn i 2016 i forhold til ekstraordinære kostnader,kanskje i motsetning til 2015, sier rådmannen.

Han mener de har lært tre ting av besøket på den lite populære lista.

- Det første er at når budsjetteneblir trange så går det sjelden over av seg sjøl. Det må iverksettestiltak raskt og før det blir så vanskelig at en trenger å bli«passa på» av Fylkesmannen. Det andre er at en kommune ikke kanbruke hver eneste inntektskrone til ønska tiltak i hvert enestebudsjettår. Kommuner må i likhet med bedrifter gå med overskuddhvert år for å sikre økonomisk handlefrihet. Det tredje er at detteoverskuddet må settes på bok for å møte uforutsette variasjoner iutgifter og inntekter som alltid vil komme.

Fortsatt streng styring

Men rådmannen vil fortsette å være streng, selv om 2016 gikk i pluss.

- Det viktigstefor Rauma nå er å fortsette en streng budsjettstyring som gjør aten sikrer positive driftsresultater i årene som kommer, samtidigsom vi klarer å bygge opp et disposisjonsfond på minimum 30 mill.kroner, for å møte uforutsette endringer i inntekter ellerutgifter, sier han.

Han presiserer at det også må jobbes med å holde driftskostnadene nede.

- Samtidig må vi fortsette å gjørekloke investeringer i moderne infrastruktur for tjenesteytinga oginvestere i system og kompetanse for kontinuerlige forbedringer avtjenesteproduksjonen - samt fortsette den aktivesamfunnsutviklingen. Kommunestyrets allerede vedtatteprioriteringer, omstillingstiltak og reduksjoner i 2017-budsjettetgir riktig retning i så måte, sier rådmannen.