De to er vokst opp sammen i Eidsbygda og det var aldri noen tvil om at det var til Molde de skulle – etter ungdomsskolen på Åfarnes.

– Vi kjenner så mange i Rauma, at vi ville ha et nytt miljø. Og så har de ikke de linjene vi ønsket å ta på RVS, sier Silje.

Hun har valgt media og kommunikasjon på Molde videregående skole, mens Vilde har valgt idrettslinja på Romsdal videregående skole.

– Derfor valgte vi en hybel som lå midt imellom de to skolene, sier Vilde som har kortest veg til skolen, fra Frænavegen, der de har hybel i kjelleren i en enebolig – men med flott utsikt over deler av Molde by.

Økonomi

De klarer seg greit økonomisk. Borteboerstipendet dekker delvis husleien og Silje får barnetrygden til disposisjon i tillegg. Vilde får også økonomisk hjelp fra sine foreldre, men ønsker nå å få en jobb som kan gi litt mer penger i kassa.

– Jeg søker på alt. Vi ser jo at det kan bli litt lite penger på slutten av måneden. Det er lett å bruke opp pengene for fort, sier hun.

Også strømregningen kom som en liten overraskelse.

– I starten gikk vaskemaskinen i ett. Da strømregningen kom skjønte vi at vi ikke kunne fortsette med det. Nå hender det nok at noe skittentøy blir med hjem også, sier Silje.

Passer på

Jentene er bare 16 år og de synes det er helt greit at foreldrene liker å ha kontroll på hva de gjør.

– Ja, de vil helst ha såkalte facetime på telefonen hver dag. De må se oss. Ofte kan de ringe lørdag morgen og spørre hvordan det går, ler Vilde.

Hvis da ikke jentene reiser hjem – som de som oftest gjør i helgene.

– Ja, vi må ha en god unnskyldning for ikke å komme hjem en helg. Men vi vil jo hjem også – det er godt å komme hjem til ferdiglaget middag, innrømmer Silje.

På egne bein

Men de påpeker at de klarer seg veldig godt til tross for foreldrenes advarsler i forkant.

– De trodde vi aldri skulle klare oss. Men se nå, sier Vilde stolt.

De synes det er deilig å kunne stå på egne bein og ikke være avhengig av alle andre.

Foreldrene har også skjønt at de har tatt feil og at jentene klarer seg bra. Heller ikke maten, slurver de med. Innkjøp gjør de i fellesskap en gang i uka og de sørger alltid for å ha en skikkelig middag hver dag.

Fremtidsplaner

TV-en står mye mer avskrudd enn de hadde trodd og lekser gjør de ofte sammen.

– Det var ikke så mye skolearbeid som vi så for oss på forhånd. Jobber man jevnt og trutt går det greit, sier Silje.

– Så hvor går ferden videre etter videregående?

– Jeg har planer om å gå inn i militæret eller ta et friår. Tanken er å bli politi. Det er noe jeg har tenkt på siden jeg valgt idrettslinja, sier Vilde.

Silje har ikke så klare planer om yrkesvalg.

– Jeg tar først disse årene så får vi se hva jeg får lyst til. Det blir enten universitet eller høyskole. Det er ikke noe spesielt jeg har lyst til å bli akkurat nå, sier hun.

Men jentene har god tid, og imens skal de kose seg sammen på hybel – i tre år til.

– Vi føler vi har blitt veldig selvstendige etter at vi flyttet på hybel i september, sier Silje Johansen og Vilde Mittet som er nøye med å lage middag hver dag. Foto: Evy Kavli
Vilde Mittet og Silje Johansen deler ikke bare sofa, men også seng. – Men om tre år er det over. Da drar vi nok i hver vår retning, sier barndomsvenninnene. Foto: Evy Kavli