Det så litt spektakulært og dramatisk ut da mannskaper fra Rauma brannvesen tirsdag kveld var i aksjon ved rundkjøringa i Åndalsnes. Men heldigvis var det altså bare øvelse.

En av brannmannskapene ble firet ned og heist opp igjen bakkeskråningen på nordsida av rundkjøringa, nedenfor ÅIFs gjenbruksbutikk. Deltakerne i øvelsen var fire av de sju mannskapene som på egen hånd har opprettet og utviklet brannvesenets spesialgruppe for redning i bratt og utilgjengelig terreng.

Med på øvelsen var også instruktør Bjarte Bø fra Aak Safety, som også har levert mye av utstyret til brannvesenets spesialredningsgruppe.

Nytt utstyr

– Poenget med akkurat denne øvelsen var å teste ut nytt utstyr som vi har anskaffet. Gruppa møtes hver fjortende dag, pluss at vi har flere større øvelser i løpet av året, ofte sammen med ambulanser og andre etater, forklarer Fred Karusbakken.

– Ønsket om å utvikle en egen redningsgruppe for bratt terreng oppsto etter ulykka i Trollstigen for et par år siden der en mann falt ned i fossejuvet nedenfor Stigfossbrua. Den gangen måtte vi improvisere for å få opp den forulykkete, og etter den hendelsen var det noen av oss som på frivillig, ubetalt basis gikk i gang med å utvikle denne spesialkompetansen.

Hele fylket

– Nå er gruppa akseptert som en del av redningsberedskapen for hele fylket, og vi står klar til å bli rekvirert også til nabokommunene, sier Karusbakken.

Mannskapene øver uten lønn, men utstyret har de kjøpt inn med sponsorbidrag fra Gjerde AS, Statkraft, Gjensidigestiftelsen pluss gratis kursing fra Aak Safety.