Janne Søvik (Ap) mener kommunestyret må innrømme at de har gjort en for dårlig jobb tidligere, at det har blitt gjort feil som Rauma-samfunnet i dag ser konsekvensene av.

– Hadde vi i kommunestyret gitt signal for eksempel for fem år siden, om én skole på Sørsida, hadde vi unngått privatiseringen og unntakstilstanden vi ser i dag, sier hun.

– Hva mener du med unntakstilstand?

– Det er unntakstilstand fordi ungene blir sendt hit og dit. De vet knapt hvor de hører heime. Og det er vårt, kommunestyrets ansvar. Vi har gjort feil valg tidligere, og det må vi innrømme, svarer hun.

– Kan dere bøte på det nå?

– Ja, hvis vi greier å stadfeste at vi vil ha en god, flott skole på Sørsida. Det vil være et sterkt signal, da har de noe å se fram til, svarer Søvik som fra talerstolen sa at hun mener at det faktum at foreldre på Vågstranda velger andre skoler enn Måndalen, er en konsekvens av utsettelse av grunnleggende behov og rettigheter.

– Dette gjelder også 20 og 30 arbeidsplasser. Vi viser ikke mye respekt for barn og voksne. Vi kan ikke utsette plan for skoleopprusting, det må skje i 2017. Oppvekstvilkår for barn og unge er absolutt det viktigste for barn og unge for en kommune, sa hun videre.

- Mer kritisk med barnehagen

Søvik er ikke enig med representant Ellinor Torsgård Solheim (Sp) som under debatten i saka om planstrategi 2017- 2020, signaliserte at det ikke er bråhast med oppgradering av skolen i Måndalen. Hun sa at de i Senterpartiet ønsker å oppgradere skolen, men sier at kommunen må ha penger til det. Torsgård Solheim mener de må se på hele bildet.

– Skolen er ikke så dårlig at den faller i hodet på elevene. Det er mye mer kritisk med barnehagen i Måndalen, sier hun.

– Handler dette om at vågstrendingene har behov for å bli sett, Søvik?

– Nei. Behovet for opprusting av skolen er kjempestort. Om du går inn på Måndalen skole ser du en nedslitt og gjengrodd skole. Det er ikke gjort noe ute på mange år. Det finnes ikke noe ballbinge der, for eksempel. Slik som situasjonen er nå er det ikke fristende for vågstrendingene å sende ungene sine dit.

Fikk støtte

Per Vidar Kjølmoen sier han med skam må medgi at han i formannskapet var med på å stemme for at planene for oppgradering av skolen og barnehagen i Måndalen, utsettes til 2018.

– Nå har jeg kommet på bedre tanker. Jeg leser med ganske stor bekymring oppslaget i Åndalsnes Avis om hvordan foreldre vurderer situasjonen på skolen. Jeg tror vi som kollegium må være opptatt av å symbolisere at vi er med på Sørsida. Det er en viktig sak, og synes derfor vi kan vise det ved å vedta planleggingen slik det var vedtatt i kommunestyret i desember. Det signalet tror jeg vi trenger å sende, sa han videre.

Det støtter både SVs Per Arne Skomsø og ordfører Lars Olav Hustad (H).

– Kommunestyret skal ikke bare gjøre vedtak, men også komme med signal. Sørsida ser ut ifølge avisa til å være i total oppløsning, og det er mye uro der. Da blir det feil å si at vi skal utsette planene om skolen der til 2018. Jeg går inn for Arbeiderpartiet sitt forslag om at planene for oppgradering av skolen skal utarbeides 2017, sier Per Arne Skomsø.

- Elevtall er vesentlig

– Jeg helt enig om behovet for oppgradering og planlegging i Måndalen. Jeg er enig i at vi må prøve å signalisere ett eller annet rundt det, det synes jeg er helt riktig. Men det har vært utredet planer og skissert løsninger før, men etter siste dagers hendelser med Isfjorden skole, og som Kjølmoen tok opp på talerstolen, det med at noen fra Vågstranda velger andre skoler, blir det vanskelig å planlegge noe framover hvis en ikke har avklart en del vesentlige faktorer. Og antall elever når du skal planlegge en ny eller restaurere en skole, det synes jeg er ganske vesentlig, sa Hustad.

Kommunestyret vedtok forslaget fra Arbeiderpartiet om at plan for oppgradering av Måndalen skole og barnehage utarbeides i 2017, i tråd med vedtak i kommunestyret i desember 2016. Dette var ett av mange punkt som ble behandlet i sak om avklaring om planstrategi for 2017 til 2020.