Da han ble pågrepet, hadde han vært jaktet på i mer enn fire timer. Men han nektet å stoppe hver gang politiet forsøkte.

Mannen har ved flere anledninger tidligere kjørt grassat og utsatt både seg selv og andre trafikanter for betydelig fare gjennom sin adferd. Nå ønsker påtalemyndigheten å fengsle ham fram til han tidlig i februar skal møte i ei ankesak for lagmannsretten der han står tiltalt.

Observert på ferja

Det første tipset til politiet kom inn mandag klokka 11.15 om at mannen var observert på ferja fra Åfarnes til Sølsnes:

- Vi fikk tips fra publikum om at føreren var observert kjørende. Han er en kjenning av politiet, og det er allment kjent at han ikke har gyldig førerkort, sier politiførstebetjent Sindre Mittet.

Forsøkte å stanse ham

Mittet var en av patruljene som forsøkte å stanse Rauma-mannens ville ferd fra Åfarnes til Molde, derfra til Eidsvåg, over Vistdalsheia og inn i Rauma igjen. Mittet deltok i patruljen som la ut spikermatte ved Herje, tre kilometer fra Åfarnes ferjekai i retning Mittet. Politiførstebetjenten vil ikke anslå noen eksakt hastighet som bilen kjørte i da han passerte dem.

- Men jeg kan si at det gikk veldig fort og langt over fartsgrensa, sier Mittet til Åndalsnes Avis.

– Når vi legger ut spikermatte, medfører det at et strengt instruksverk må følges. Alle lempeligere midler blir selvsagt først forsøkt, men i dette tilfellet måtte vi til slutt iverksette bruk av spikermatte. Som et ledd i denne aksjonen ble det også satt opp en stoppost ca. 500 meter etter stedet hvor spikermatten ble satt opp. Dette i henhold til instruks. Heller ikke her stanset sjåføren av det aktuelle kjøretøyet, sier Mittet.

Bare felgene igjen

Ved Krokset, vel to kilometer sør for ferjekaia, klarte ikke mannen å holde bilen på vegen lenger. Da var det ikke lenger gummi på framhjulene; bare felger.

- Da vi kom til stedet, så oppdaget vi at rekkverket var ødelagt og at sporene gikk rett av vegen. Vi skjønte med en gang at det var «rett mann» som hadde kjørt av vegen, sier Mittet.

Men i eller ved bilen var det ingen. Mannen hadde stukket av.

Innhentet av hundepatrulje

Gjerningsmannen ble rimelig raskt innhentet. 45 minutter etter at han kjørte av vegen, klokka 15.35, ble han, med bruk av en hundepatrulje, pågrepet ved en gard en knapp kilometer unna.

- Da fikk vi bekreftet at han var tilnærmet uskadd. Han ble undersøkt av helsepersonell på stedet.

- Var det en frykt for at han skulle ta med seg andre i sin ville ferd?

- Ja, det er det alltid i slike sammenhenger. Vi er veldig bekymret for andre trafikanter, sier Mittet.

Mannen i 20-åra fra Rauma har siden pågripelsen vært i politiets varetekt. Det blir han inntil han onsdag framstilles for Romsdal tingrett med begjæring om varetektsfengsling.

Oppnevnt forsvarer

Advokat Åge Gustad, som er oppnevnt som forsvarer for Rauma-mannen, sier at han har snakket med sin klient.

- Hva forklarer han?

- Det vil jeg ikke gå nærmere inn på fordi det skal være et rettsmøte onsdag.

- Erkjenner han å ha kjørt?

- Jeg har ikke lyst til å gå nærmere inn på saken. I rettsmøtet vil det komme fram mer om hva han har sagt. Men han er bare delvis avhørt for de forholdene han er siktet for.

- Ja, hva er han siktet for?

- Han er siktet for diverse overtredelser av vegtrafikklovgivningen, i hovedsak, sier Gustad.