Den gamle Verma kraftstasjon har vært gull verdt for Rauma Energi.

Siden oppstarten i 1949, har anlegget produsert 4,76 milliarder kilowattimer. Det tilsvarer rundt tre prosent av Norges årlige kraftforbruk.

Hvis vi legger fjorårets snittpris på kraft til grunn, har anlegget på Verma generert inntekter til Rauma Energi på cirka 1,2 milliarder kroner.

Fortsetter vi tankeeksperimentet litt til: Det nye anlegget skal de neste 70 åra gi 1,8 milliarder kroner i inntekter til Rauma Energi – fortsatt med fjorårets kraftpriser som grunnlag.

– Det forklarer viktigheten av oppgraderingen, sier administrerende direktør Alf Vee Midtun i Rauma Energi.

12 mill. i nye inntekter

Når anlegget nå oppgraderes for nærmere 400 millioner kroner, er det for å sikre 12 millioner kroner i merinntekter allerede det første produksjonsåret. For når det nye anlegget står ferdig seinhøsten 2018, er årlig produksjon økt med 35 millioner kilowattimer til 105 millioner kilowattimer.

Før åpningen, skal inntaksdammen økes med fem meter,

det skal bygges en trykksjakt ned i en tilløpstunnel, som igjen leder vannet inn i turbinen i den nye kraftstasjonen. Denne vil bli liggende 500 meter inne i fjellet, ikke langt fra dagens stasjon.

Utløpet for vannet blir ved foten av Vermafossen, der elvene Verma og Rauma møtes.

I tillegg skal det bygges bruer og veger for å frakte anleggsmaskiner til og fra.

Være eller ikke være

Midtun sier at investeringen på 397 millioner kroner handler om et være eller ikke være for Verma kraft:

– Anlegget er fra 1949 og er gått ut på dato. Det har vært utført lite vedlikehold de siste 20 åra med tanke på at det skal bygges nytt. Og nå lokker myndighetene med fornybare sertifikater, ei støtteordning for alle som kommer på lufta med ny kraft innen 2020. Skal vi ta del i den støtten, så må vi ha dette på lufta i løpet av kort tid, sier Midtun til Åndalsnes Avis.

– Når begynner dere å tjene penger og sørge for at utbyttet til Rauma kommune blir som «normalt» igjen?

– Vi har laget en lønnsomhetsanalyse og den viser at det blir noen trange år de første fem til ti åra, men deretter vil det gi en fin avkastning. Det er ei investering for framtida. Men anlegget er 68 år, så vi må ikke «regne dette heim» etter fire-fem år. Det går ikke an. Her har vi et anlegg med avskrivningstid på 50 år på enkelte komponenter, så dette er langsiktig investering. Norge og Europa skriker etter fornybar energi, så dette har vi tro på. Men det er ikke nedbetalt over natta, nei.

- Overmoden for utskifting

Prosjektleder Knut Peder Voldset sier at Rauma kraftverk er overmoden for utskifting.

– Sjøl om det er i daglig drift, så har vi ingen sikkerhet for hvor lenge det vil vare. Her blir det en kraftstasjon inne i fjellet. Inntaket blir der det eksisterende inntaket er i dag, så blir det en vannveg i fjellet, og vannet ledes ut i Rauma elv igjen, sier Voldset.

Eldst: Den gamle turbinen kalles bare «Gamla» og er fra 1946, som dette skiltet på turbinen viser.Foto: Per-Kristian Bratteng Foto: Per-Kristian Bratteng