Tirsdag vedtok formannskapet å endre starttidspunktet for kommunestyremøtene fra klokka 14 til klokka 12. Bakgrunnen for saka var justering av møtetidspunkt på grunn av stenging av Innfjordtunnelen. Vararepresentant Ellinor Torsgård Solheim (Sp) startet debatten med å si at hun er skeptisk til flyttinga.

– Jeg er skeptisk, for det vil koste mer med tanke på økte krav om tapt arbeidsfortjeneste, sa hun.

Marit Nauste (uavhengig) mente dette var ei god anledning til å gjøre det mer attraktivt for småbarnsforeldre å bli med i politikken.

– Hvis en skal ha en strategi på å få med yngre folk, mener jeg det vil bli lettere å få med småbarnsforeldre med tidligere møtestart. Jeg prøvde sjøl å være med i politikken da jeg hadde små barn. Det var ikke lett.

Solheim svarte med å si at hun trodde det ville virke motsatt.

– Vanskelig med mer fravær

– Foreldre med små barn kan ha mye fravær grunnet sjuke barn. Jeg tror det blir mer negativt enn positivt å ta mer fri fra jobb, sa hun.

– Får man som folkevalgt ikke fri fra jobb til å delta på kommunestyremøter, er det dårlig, svarte Nauste.

Hun fikk støtte fra Per Vidar Kjølmoen (Ap).

–Hvis vi ser på hvem som sitter i kommunestyret i dag, så ser vi at strategien vi har hatt til nå for å få med småbarnsforeldre, ikke er spesielt vellykka. Det er også entydig i debatter andre plasser i landet, om at tidligere møtestart har en positiv effekt. Jeg synes vi skylder oss sjøl å gjøre et forsøk.

Krfs Arne Hop stilte spørsmål om det ikke kunne være bedre å begynne klokka 13, slik at ikke lunsjutgifter ville bli et tema.

Bekymret for økte utgifter

– Skal vi man flytte fram så må man gjøre det til klokka 12. Man må da kunne spise før man kommer. Jeg mener det er lettere å få noen til å hente ungen din i barnehagen om det bare er én eller to timer før du er heime igjen. Men går det fire timer før du kommer heim, er det vanskeligere, argumentere Nauste videre.

Ordfører Lars Olav Hustad (H) argumenterte med at det ikke er mange som starter så tidlig som klokka 14 heller, men sa at han likte tanken til Nauste. Torbjørn Rødstøl (Sp) uttrykte at han er veldig i tvil på om de klarer å holde den budsjetterte møteposten slik det er i dag. Han var skeptisk til ytterligere kostnader. Per Arne Skomsø (SV) mente de ideelt sett burde begynt møtet klokka 10, for det ville gjort det enda lettere for de med små barn.

– Problemet er utgiftene. Jeg tenker at vi prøver å flytte til klokka 12, og hvis vi ser at det blir stor økning kan vi ta det opp igjen neste år, sa han.

Kommunestyret avgjør

Formannskapet vedtok rådmannens innstilling om å flytte møtestart fram til klokka 12, og at ordfører ved behov kan fastsette annet starttidspunkt. Senterpartiets representanter Ellinor Torsgård Solheim og Torbjørn Rødstøl stemte imot. Saka skal til endelig behandling i kommunestyret 31. januar.