De ansatte i SalMar ble varslet under et hasteinnkalt informasjonsmøte i Molde onsdag kveld. Det er oppdrettsanleggene i Skarbukta i Romsdalsfjorden øst for Vågstranda, Lybergsvika ved Rødven og Sætersvika ved Sekken som blir nedlagt.

Dette bekreftes av oppdrettsdirektør Olav Andreas Ervik:

– SalMar hadde et informasjonsmøte der vi ga et forhåndsvarsel om at vi ikke kommer til å sette ut fisk høsten 2017 i Romsdalsfjorden. Bakgrunnen for dette er at dagens lokaliteter i indre Romsdalsfjorden har begrenset kapasitet i forhold til dagens produksjonsform. Men vårutsettet av fisk for 2017 vil gå som normalt, sier Ervik.

Nye stillinger

Ifølge oppdrettsdirektøren vil alle som jobber ved de tre anleggene i Romsdalsfjorden bli tilbudt stillinger i andre avdelinger i SalMar Farming.

Etter det Åndalsnes Avis kjenner til var det få eller ingen ansatte som kjente til planene om å legge ned produksjonen i Romsdalsfjorden før de ble innkalt til møtet i Molde. Det skal være om lag 15 ansatte som berøres av nedleggelsen, de fleste av dem bosatt i Rauma kommune.

SalMar-konsernet er en av verdens største produsenter av oppdrettslaks og eier 100 lisenser for marin produksjon av atlantisk laks i Norge. Selskapet har 68 lisenser i Midt-Norge og 32 lisenser i Nord-Norge gjennom SalMars heleide datterselskap SalMar Nord AS.

Raymond Talberg er ansatt som driftstekniker ved produksjonsanleggene til SalMar i indre Romsdal. Han var ikke til stede under informasjonsmøtet i Molde, men har fått referat fra kollegaene som var der.

– Sjokk

– Beskjeden om at SalMar skal flytte produksjonen til Hitra kom som et sjokk. Vi hadde ikke fått noe forhåndsvarsel om at det var endringer på gang, forteller Talberg.

– På møtet ble det visstnok sagt at vi får tilbud om å flytte og begynne i nye jobber på Hitra, men for min del er det lite aktuelt. Jeg vet ikke hvordan alle andre tenker, men for min egen del så har jeg allerede begynt å tenke på muligheten å skaffe meg ny jobb i nærområdet mitt her i Rauma, sier Raymond Talberg.

Han forteller at laksen som står i merdene ved de tre anleggene til SalMar i indre Romsdalsfjorden etter planen skal slaktes i løpet av mars og april. Etter at merdene er tømt må han og de andre ansatte ta endelig stilling til om de ønsker å bli med på flyttelasset nordover til Hitra eller se seg om etter annet arbeid i eget nærområde.

Laks i en av SalMars mærer på Frøya i Trøndelag. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix