Onsdag 8. februar skjer det. Da forsvinner NRK fra FM-nettet i Møre og Romsdal. Fram til 21. april kan P4, Radio Norge og nærriodene høres, men fra den datoen vil alle FM-kanalene bli helt tause.

Mye tyder på at mange bilførere i Rauma vil høre bare sus fra radioene når de setter seg i bilen på morgenkvisten den dagen. DAB-revolusjonen går nemlig litt tregt.

– Vi opplever en del pågang fra folk som vil ha hjelp til å installere DAB-utstyr i bilen. Akkurat nå har vi 25 kunder på venteliste fordi leverandørene ikke klarer å skaffe nok DAB-adaptere, men vi regner med å være à jour i løpet av en uke eller to, sier Ingvar Slørdal hos Sentrum Bilverksted.

Trege

Omtrent samme svar får vi hos Åndalsnes Bilverksted rett over gata på Øran Vest.

– Det har nok ikke tatt helt av enda – folk ser ut til å være litt trege, men jeg regner med at det tar av den dagen FM-nettet slokkes. Vi har også et problem med at leverandørene ikke har adaptere på lager, men vi forventer at det ordner seg de nærmeste ukene, sier Tor-Ivar Åndal hos Åndalsnes Bilverksted.

– Forholdsvis rolig foreløpig, folk er nok litt avventende, sier Daniel Tokle ved verkstedet til Nils Heggem AS.

Alle de tre lokale bilverkstedene synes å være enige om at det er én teknologisk løsning som peker seg ut som mest aktuell for de fleste bileiere når de skal takle overgangen til DAB-alderen.

3.000 kroner

– Det handler om å montere et skjult DAB-adapter i dashbordet og kople dette til den gamle FM-radioen. Løsningen koster vanligvis rundt 3.000 kroner. De som ønsker å montere inn en helt ny DAB-radio i nyere biler må regne med at vil koste fra 15.000 kroner og oppover, sier Ingvar Slørdal.

– Jeg vil absolutt ikke anbefale folk som ikke har god peiling å gjøre dette sjøl. Hvis man bare tar ut den gamle FM-radioen og setter inn en ny DAB-radio, så kan det oppstå problem med andre deler av det elektronikken i bilen.

– Men hvis folk skal få hjelp i tide før FM-nettet slokker så må de begynne å våkne, advarer Ingvar Slørdal med et smil.