En god gammeldags, kald og kvit vinterdag. Det var rammen rundt aktivitetene for tre skoleklasser som flyttet undervisningen ut under åpen himmel ved Isfjorden skole torsdag.

– Det er ingen fare for at dagens unger ikke lærer seg å gå på ski, mente Kjetil Gabrielsen Heinåli, læreren for førsteklassingene som stormet ut i vinterkulda etter langfriminuttet.

Spor

Kvelden før hadde skigruppa i idrettslaget kjørt opp spor rundt jordet nedenfor skolen og idrettshallen. Før læreren hadde rukket å få på seg sine egne skisko hadde de første krabatene allerede kommet godt over halvvegs rundt det kilometerlange skisporet.

I heseblesende fart med tomatrøde kinn var de på veg mot utgangspunktet da læreren fikk stanset dem og styrt dem inn på en ny utfordring.

– Nå skal vi lære oss å trakke egen bakke, forklarte han.

Så stilte de seg opp på rekke med skiene på tvers av bakken og trakket seg tålmodig oppover akkurat slik læreren viste at det skulle gjøres. Og på toppen, rett ved kirkegardsmuren bar det utfor igjen, med eller uten plog på skiene. Noen datt, andre sto fjellstøtt – men vi hørte ikke en eneste klage over bakglatte ski eller vanskelige snøforhold.

Rundeskirenn

– Mange av ungene har vært med på rundeskirenn og har tilegnet seg de grunnleggende skiferdighetene. Alle førsteklassingene har også med seg egne ski, og det tyder jo på at skisporten står sterkt i Isfjorden, kommenterer læreren.

Skiføret tidligere i vinter har ikke vært mye å skryte av, men ungene har tydeligvis brukt de snøflekkene som har vært å oppdrive.

– Jeg var på hytta på Bjorli i jula, og skal på hyttetur til helga også, forteller ei lyshåra skiprinsesse med rød nese.

Ifølge Kjetil Gabrielsen Heinåli har skolen gjort det til en vane å ta elevene ut i friluft en dag i uka, både sommer og vinter.