I år var det Hilde og Kai som var vertskap, mens det tidligere har vært Hildes foreldre, Kåre og Oddny Myklebust.

Dattera Hilde og samboeren Kai Espen Røstgaard, med barna Adriana (13), Marius (7) og Loke (2) som bor på Solbu i Straumsvegen på Vågstranda, disket opp til et nydelig festmåltid.

Hilde har tatt med seg mattradisjonene fra bestemor Borghild på Myrå, via sin mor Oddny, der hun på tradisjonelt vis serverte pinnekjøtt med mandelpoteter, nydelig sky og bestemors spesielle kålrotstappe.

Tradisjonene har nå utviklet seg, der hun også serverer svineribbe, ris, potetgull og peppersaus, da Hildes samboer, Kai, har fått med seg noen av sine tradisjoner fra Værøy i Lofoten.

– En ekte Lofottorsk jeg er, for jeg er født i Henningsvær, synger den sprudlende Kai, som innrømmer at han savner favoritten sin, som er gammelsalta sei. – – Etter at jeg har stiftet familie, får jeg ikke lenger alltid viljen min, ler Kai på nordnorsk vis.

– I gamle dager så ble sauen slaktet seinhøstes, der den ble tilberedt helt fra bunnen av. Nå er det enklere, siden vi i butikken kan velge om man vil ha kjøttet gryteklart eller ikke, sier Hilde, som syns det er viktig å ivareta de tradisjonene som er mulig.

Etter en meget kort middagshvil, fikk barna endelig framskyndet det som er mye viktigere enn bare mat, nemlig å ta fatt på haugen med gaver.

Både Hilde og de andre voksne ler, og husker godt at slik var det før også. Med gavepapir i alle kroker, ble det servert kaffe og hjemmelaga julekaker, også på tradisjonelt vis.