– Vi gleder oss til jul, og det vil vi at andre skal gjøre også. Gjennom jobben vår vet vi at ikke alle har det like enkelt. Det kan for eksempel være på grunn av familiesituasjonen, sjukdom eller arbeidssituasjon, sier Odd- Steinar Vangen.

Han driver Rema 1000 på Åndalsnes, sammen med blant andre sønnen Espen Vangen.

– Sjøl om vi ikke skal ha noe med hvem som får disse matkassene, håper vi tiltaket vil treffe barnefamilier som trenger det. At de i alle fall skal slippe utgiftene det er med julemat og at de også skal kunne kose seg skikkelig med matbordet i jula, sier Espen.

– Forslag i låst postkasse

De to har gjort klar ei låst postkasse, som blir hengt opp i butikken. Der oppfordrer de folk til å legge forslag til hvem de tror kan trenge denne oppmuntringa.

– Noen begrunnelse trenger ikke folk å skrive. Det er viktig for oss å understreke at vi ikke skal ha noe med utvelgelsen av de fem å gjøre. Hos oss foregår dette helt anonymt. Vi kommer til å gi fra oss den forsegla postkassa til Nav, som står for utvelgelsen. Vi skal ikke vite noen ting. Vi har bare lyst å hjelpe, forklarer Odd- Steinar.

– Redd for å støte noen

Han sier de har brukt litt tid på å vurdere om dette var riktig måte å gjøre det på.

– Vi vil ikke støte noen, og har full forståelse for at det kan være noen som ikke ønsker å ta imot, sier han videre.

Rent praktisk vil det være mulig å komme med forslag fram til 15. desember. Butikken vil deretter sette sammen fem matpakker med alt fra middag til godsaker. Disse leveres til Frelsesarmeen, som igjen vil stå for utlevering.

– Gjør dere dette for å få egenreklame?

– Jeg skjønner spørsmålet ditt, men dette gjør vi ikke på grunn av markedsføring. Da hadde vi hatt mye mer utbytte av å bruke de 15.000 kronene på ei annonse. Gjennom hele året bidrar alle som driver næring med å sponse lag og foreninger. Vi ønsker nå i tillegg å hjelpe enkeltpersoner eller familier, sier svarer Odd-Steinar.

Nav-leder i Rauma, Tove Touihri, skryter av tiltaket.

– Det er et kjempefint tiltak. Vi vil selvfølgelig bistå dem i å finne aktuelle personer. Det er klart at det er familier som har utfordringer, særlig i forbindelse med jul. Vi har kontakt med en del av dem, sier hun.