Isehaug er nestkommanderende på KV Barentshav. Onsdag tildeles han medaljen av fylkesmann i Nordland, Hill Martha Solberg. Det skjer i en høgtidelig seremoni på Sortland.

Det var 25. februar i fjor at KV «Barentshav» bisto fartøyet «Skagøysund» med livreddende medisinsk assistanse etter at ett av mannskapet hadde fått en stikkskade i lysken.

«LT Isehaug utviste snarrådighet og tok ansvar i en situasjon der det var påkrevet for å redde livet til eksternt personell som hadde en alvorlig, potensielt livstruende stikkskade i lysken. Vedkommende utøvde sanitet med kvalitet til etterfølgelse og på tross av krevende forhold på sjøen. Isehaug nomineres til medalje for «Redningsdåd til sjøs», spesielt på grunn av personlig dyktighet og fortjenestefull innsats som har skapt avdelingsånd på flere nivå», heter det i begrunnelsen.

Den ene av mannskapet på «Skagøysund» hadde vært uheldig med en kniv, og han hadde en alvorlig blødning.

«Skaden ville ubehandlet medføre stort blodtap, sjokk og død», framgår det av begrunnelsen. Og videre: «Ved ankomst av KV ble det vurdert at pasienten var såpass forkommen at han ikke kunne transporteres til hospitalet på kystvaktas fartøy. Forflytning ville kunne forverre tilstanden. Helsehjelp måtte dermed gis i uvante omgivelser på eksternt fartøy, uten at kystvaktas personell kunne støtte seg på eget fartøys sanitetsinfrastruktur.»

Helsehjelpen ble gitt av Isehaug, og det konstateres at den var livreddende: «Ekstern besetning hadde ikke tilstrekkelig kompetanse til å ivareta pasienten. Isehaug utviste snarrådighet og personlig dyktighet som var avgjørende i situasjonen. Prioriteringer mtp. iverksettelse av nødvendige sanitetstiltak var eksemplarisk og iht. prosedyre for sanitet (trykkpunkt, oksygenbehandling, forberede væskebehandling og forebygge hypotermi (pledd)).

Isehaug utviste stor tilpasningsevne, da sanitetsutøvelse måtte utføres på eksternt fartøy, og evne til utholdenhet i påvente av sanitetsbistand.»

Det står i beskrivelsen at «hendelsen har inspirert og motivert Kystvaktens sanitetsorganisasjon og har synliggjort hvilken viktig rolle KV kan spille når uhellet rammer langt til havs.»