Det var i forrige uke at mannen måtte møte i Romsdal tingrett tiltalt for ett tilfelle av voldtektsforsøk og en lang rekke tilfeller av mishandling, grov vold og krenkelser. Han erkjente å ha vært voldelig mot henne, men ikke å ha forsøkt å voldta henne.

Ble ikke trodd

Men han ble ikke trodd. I stedet har retten fullt og helt trodd på hans tidligere samboers forklaring.

«Retten har i sin bevisvurdering lagt vekt på fornærmetes forklaring som framsto troverdig», heter det i dommen fra Romsdal tingrett.

I tingretten ga hun et innsyn i hvordan livet hennes har vært preget av vold og om skyld og skam. Og det var hun som gjorde det hun kunne for å dekke over voldsepisodene:

– Jeg måtte hele tida kalkulere hvilket lune han var i, sa hun.

Ville ta sitt eget liv

Etter å ha vært voldelig, gråt han og spurte om ikke hun kunne tilgi ham:

– Hvis jeg gikk fra ham, så ville han ta sitt eget liv – det var ikke verdt å leve. Det var grusomt å høre på ham som grein og var fortvilet og ville ende alt. Jeg tror den dag i dag at han var truende til å ta sitt eget liv, sa hun i retten.

Tingretten er i sin dom heller ikke i tvil om at tiltalte ved gjentatte anledninger har vært voldelig og opptrådt krenkende ovenfor sin tidligere samboer.

«Retten er ikke i tvil om at (fornærmete) under samlivet med tiltalte har levd i frykt for nye voldsepisoder eller andre krenkelser fra tiltaltes side», skriver Romsdal tingrett i dommen som ble forkynt for tiltalte onsdag ettermiddag.

Ikke svekket troverdighet

Når det gjelder voldtektsforsøket, ble dette kjent da hun vel et halvår seinere i politiavhør fortalte hva som hadde skjedd. Tingretten mener at en sein anmeldelse av hva som skjedde ikke svekker troverdigheten av hennes forklaring. I tingretten forklarte kvinna at først da det var en kvinnelig etterforsker som foretok avhøret, klarte hun å fortelle om det seksuelle overgrepet.

«Det er heller ikke uvanlig at opplysninger om slike integritetskrenkelser først kommer fram senere i en etterforskning», heter det i dommen.

Krenkelsene den nå domfelte utsatte sin tidligere samboer for «fremstår ikke som enkeltstående straffbare handlinger, men som et regime av gjentatt og til dels også grov mishandling», skriver tingretten.

I tingretten ba han sin tidligere samboer om tilgivelse:

– Unnskyld, for jeg angrer på alt jeg har gjort. Det skal du bare vite. Og jeg er ikke sur på deg for noe som helst, sa han.

Mannen er dømt til fire års fengsel og må betale sin tidligere samboer 100.000 i oppreisningserstatning.