Røde Kors melder at de har hatt rekordmange oppdrag i 2016.

Aldri har Røde Kors registrert flere redningsoppdrag enn så langt i 2016, med over 1500 utrykninger, mot 984 i hele 2015.

- Den store økningen merkes veldig godt for Røde Kors over hele landet, og flere distrikt rapporterer om økte utfordringer, deriblant ved Trolltunga som for to år siden hadde fire hendelser, mens det nå i 2016 er registrert 40 aksjoner. Totalt har de frivillige vært involvert i 70 aksjoner i Odda. Også Romsdalseggen, Besseggen og flere destinasjoner i Nordland har en økning, skriver Røde Kors i ei pressemelding.

Samarbeidet må økes

President i Røde Kors, Sven Mollekleiv, mener at mange kommuner henger etter i beredskapen selv om behovene øker.

- Bare en av tre kommuner har inngått samarbeidsavtaler om å få bedre beredskap. Turistbølgen setter frivilligheten på prøve flere steder. Samarbeidet om beredskap må økes for å unngå at liv går tapt, sier han.

Han mener det nå er viktig at kommune, reiselivsaktører og redningstjenesten går sammen om å møte behovene den økte turismen vil gi på kort og lang sikt.

- Det er helt nødvendig å trappe opp arbeidet med forebygging for å redusere antall hendelser. Vi trenger en prinsipiell diskusjon om arbeidsfordelingen fremover for å være i stand til å gi turistene gode og trygge opplevelser i norsk natur. Og vi må alle bidra, sier Mollekleiv.

Kun 145 av 428 kommuner og lokalstyret på Svalbard har skriftlige beredskapsavtaler med sitt lokale Røde Kors.

- Jobber med lokal avtale

Øystein Valde i Rauma Røde Kors sier de jobber med en avtale med kommunen.

- Vi har brukt litt tid på å komme dit at vi skal inngå en avtale med kommunen, og vi mener det har vært viktig å bruke den tida. I forhold til Romsdalseggen, så er det ikke kommunen som har beredskapsansvaret, og avtalen vi jobber med nå er mer en generell avtale som formaliserer det gode samarbeidet vi allerede har. Det er en konkretisering av det vi har, sier Valde.

- Hvem har beredskapsansvaret på Romsdalseggen?

- Det er vel helse og politi. Det er ikke noe klart ansvar sånn sett. Men det med Romsdalseggen ser vi kommer til å bli ei utfordring og vi er spent på utviklinga framover der, svarer Valde.

- Spent på utviklinga over Romsdalseggen

Han viser til tall som sier at det allerede er like mange aksjoner på Romsdalseggen, i forhold til antall turister, som det er på Trolltunga.

- Derfor er vi veldig spent på hvordan det vil bli hvis antall turister over Romsdalseggen fortsetter å øke.

- Hva gjøres?

- Vi har hatt et møte med reiselivsaktørene her; Romsdal reiseliv og handel, turistforeninga, kommunen og Nordveggen. Møtet var på initiativ fra reiselivssjef Hilde Gråberg Bakke. Vi snakket om å merke bedre og ha tydeligere informasjon om at dette er en krevende tur.

- Er disse tiltakene nok?

- Det er vanskelig å vite hva som er nok, hva som må til. Men det er klart at der et par parti som kan merkes bedre. Kilometermerking som viser hvor mange kilometer det er igjen, kan også være nyttig, svarer Valde.