Men hva var det de flyktet fra? Hvordan har livet som flyktninger vært? Og hvordan kan ekteparet bli akseptert og innlemmet i det norske samfunnet?

Mandag kveld blir det et flerkulturelt møte i biblioteket i Rauma kulturhus der raumaværinger får høre den dramatiske historien til ekteparet Aziz og Awaz. De er to av til sammen 25 syrere som nå er bosatt i Rauma.

– Hensikten er at vi bedre skal forstå bakgrunnen til flyktningene som er her, at vi skal få vite mer om heimlandet og hvordan det er for dem å komme som flyktning til Norge. Vi ønsker at arrangementet kan bidra til at flyktninger og fastboende kan bli nærmere kjent, sier flyktningekonsulent Gunhild Dahle.

Aziz og Awaz er kurdere, en etnisk minoritet som lever i konstant utrygghet i Syria. For ekteparet ble situasjonen til slutt helt umulig. Etter en langvarig reise via 12 land og opphold på to norske flyktningemottak havnet det til slutt på Åndalsnes.

Nå får begge to norskundervisning, og de har ingen større ønsker enn å få seg arbeid og leve helt vanlige, trygge liv sammen med barna sine.

– Å reise tilbake til Syria virker veldig usannsynlig nå. Det ville blitt et vanskelig liv, mener Aziz.De følger med på alle tilgjengelige nyhetstjenester hver eneste dag for å holde seg oppdatert på situasjonen i heimlandet. De har en begrenset kontakt med familiene heime, men er nervøse for hvordan det vil gå med dem.

– Mor og far og en av brødrene mine bor fortsatt i Syria, men det er ikke lett for dem, og jeg tenker mye på dem, forteller Aziz på et litt haltende norsk.

Men han og kona utvikler språkferdighetene dag for dag, og de ser fram til å prate med lokalbefolkningen på mandagens møte.Møtet byr også på musikk av Lisa Cranner og et foredrag av Josef Hæier