Tiltalen omfatter ett forsøk på voldtekt. Det skal ha skjedd i februar 2015. Kvinnen, hans tidligere samboer, gjorde så mye motstand at hun klarte å hindre ham i å fullbyrde voldtekten, ifølge tiltalen.

I tillegg er mannen tiltalt for «for grovt eller gjentatt å ha mishandlet, ved å ha øvet vold mot eller på annen måte ha krenket» kvinnen. I perioden mars/april 2013 til februar 2015 skal han ha mishandlet og lenket henne, blant annet ved slag, spark, kvelertak, klyping, lugging, skubbing, skjellsord og/eller ved å holde henne fast.

Da rettssaken startet onsdag, erkjente han straffeskyld for å ha vært voldelig med sin tidligere samboer, men svarte nei på straffeskyld for voldtektsforsøk.

Rettssaken startet i Romsdal tingrett i Molde onsdag, og det er satt av tre dager til saka.

Frykt for kjæresten

Det er én kvinne som er fornærmet i saken, ifølge tiltalen. Hun forklarer seg onsdag formiddag for tingretten, og beskriver et forhold som utartet seg til å bli preget av frykt – en frykt for at kjæresten skulle «klikke».

- Kjapt så var han i strupen på meg og skreik i trynet mitt. Han kunne komme bort til meg og plutselig klipe til – det han maktet, fortalte kvinnen.

Flere ganger skal han ha låst henne inne, og flere ganger skal han ha kvalt henne til hun ble bevisstløs.

Ved ett av tilfellene da hun ble låst inne på badet, klarte hun å komme seg ut. Da hun skulle kjøre, helte han havregryn og melk inni bilen hennes, fortalte hun.

Skjønte at noe skurret

Kvinnen forklarte i retten om et forhold som startet som nyforelsket, men som tok en helt annen retning.

- Han virket som en veldig kjekk og grei gutt. Men det tok ikke så mange måneder før jeg skjønte at noe skurret, fortalte hun.

Under hennes forklaring onsdag formiddag ble tiltalte plassert på et tilstøtende rom, der han kunne følge forklaringen hennes via høyttaler og monitor. Dette av hensyn til fornærmede.

Strafferammen

Strafferammen for voldtekt (straffelovens §192 a) er inntil fire års fengsel, og den samme strafferammen har forholdene som handler om mishandling, vold og krenkelser etter straffelovens §219 første ledd.

- Dette er en meget alvorlig sak, med både forsøk på voldtekt og mishandling av samboer gjennom et par år. Det er enkelte grove voldsepisoder som kunne fått et helt annet utfall, sier aktor, statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim, til Åndalsnes Avis.

Forsvarer er advokat Odd Harald Hovde mens advokat Wenche Brandstad er bistandsadvokat.

Tingrettsdommer er Eli Brusdal.