Høyre, Fremskrittspartiet,Venstre og Kristelig Folkeparti er enige om rammene forforsvarsbudsjettet i 2017. Det skriver Høyre og Frp i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Arbeiderpartiet er også enige om dennerammen. Forslaget til forsvarsbudsjett for 2017 la opp til enøkning på 1,9 milliarder kroner totalt.

- I forliket tilføres 300millioner kroner i friske midler, i tillegg til 90 millioner kroneri interne omdisponeringer i forsvarsbudsjettet. Dette fører blantannet til at Kystjegerkommandoen opprettholdes i Harstad, og atHæren og Heimevernet styrkes ytterligere, særlig i Troms ogFinnmark.

I forsvarsbudsjettet for 2017 er det satt av 15 millioner kroner til opprettholdelse av Setnesmoen inntil det blir konkludert om helhetlig distriktsstruktur i landmaktsutredningen.

Langtidsplanen klar

Regjeringspartiene og Arbeiderpartiet er også enige om Forsvarets langtidsplan. Den presenteres tirsdag klokka 17.

I pressemeldingen skriver Høyre at de er opptatt av å sikre forsvarets kampkraft og bærekraft.

- Langtidsplanen for Forsvaret innebærer et historiskøkonomisk løft for forsvarssektoren. De ekstra midlene som vi nå erenige om å tilføre forsvaret i 2017 gjenspeiler også et engasjementfra Høyres fylkes- og lokallag. Det er mange i partiet som har etstort og viktig engasjement for forsvarssektoren, sierparlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland.

Også Frp er glade for at deres fanesaker blir ivaretatt.

- Norgessikkerhetspolitiske situasjon er i endring og for FrP har det værtviktig å sikre et moderne forsvar som er tilpasset trusselbildetlandet står i. For oss er det avgjørende at den samlede kapasiteteni nord bygges opp. Anskaffelse av nytt og moderne utstyr kreverstore ressurser, og vi er glade for at vi får på plass dettesamtidig som vi bevarer Kystjegerkommandoen, og styrker Hæren ogHeimevernet, korps og Sjøforsvar. Med denne enigheten erFremskrittspartiets viktigste fanesaker godt ivaretatt og vi sikrernasjonens kampkraft. Det har vært en krevende prosess, og jeg erglad for at vi nå har fått denne enigheten på plass, sierparlamentarisk leder i FrP, Harald T. Nesvik.

Misfornøyd med avtalen

Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun er grunnleggende uenig i forsvarsavtalen som Stortingets tre største partier banker igjennom.

– Det handler om at vi står langt fra Regjeringen og Ap i de strategiske valgene for fremtidens forsvar. Venstre mener Hæren og Heimevernet må spille en langt viktigere rolle enn regjeringen har lagt opp til, og Ap har sluttet seg til, sier hun.

De siste dagene har Regjeringspartiene sittet i budsjettforhandlinger med Venstre og Krf.

- Vi er fornøyd med å ha reddet Sjøheimevernet, Kystjegerne, Forsvarskorpsene og HV11 og basen på Setnesmoen fra nedleggelse til neste år, sier hun.

- Skaper usikkerhet

– Vi kunne ikke være med på avtalen om langtidsplanen for Forsvaret. Den mangler tydelige rammer for Hæren og Heimevernet i årene som kommer, og går dessuten inn for å legge ned Andøya, til tross for at konstadsberegningene ikke er godt nok kvalitetssikret, sier Sps parlamentariske leder Marit Arnstad til NTB.

Samtidig er hun kritisk til avtalen som KrF og Venstre har inngått med regjeringspartiene om forsvarsbudsjettet for neste år.

– Å styrke og omdisponere forsvarsbudsjettet med 390 millioner kroner er for lite. At beslutningen om å legge ned Setnesmoen og Sjøheimevernet skyves til neste høst, bidrar heller ikke til å fjerne usikkerheten som ligger der, sier hun.