Biblioteksjef Guri Asak Nilsen har denne uka sine siste arbeidstimer som biblioteksjef ved Rauma folkebibliotek. Det bekrefter Guri Asak Nilsen, men utover det ønsker hun ikke å kommentere at stillinga som biblioteksjef ved Rauma folkebibliotek ennå ikke er blitt lyst ut. Hun henviser våre spørsmål til kultursjef Øystein Valde.

– Vi kjenner til at denne stillinga ikke er lyst ut og dette er en sak vi har tenkt å følge opp, sier fylkesbiblioteksjef Annette Elin Koch. Hun henviser til at ethvert folkebibliotek skal han en fagutdannet biblioteksjef og at kravet om dette er tydelig i bibliotekloven.

Les også: Bibliotekforeningen: - Dette er sakemmelig

– Det er bare i særtilfeller at det vil kunne bli gitt dispensasjon fra dette og det er det Nasjonalbiblioteket som kan gi. Det vil uansett ikke kunne gis når det ikke engang har vært forsøkt på å folk til en slik stilling, sier Koch. Hun legger til at et folkebibliotek i en kommune i dag blir tillagt flere og flere roller som er en del av en nasjonal bibliotekstrategi der kompetanse er tydelig vektlagt.

– Det er veldig trist å se det som skjer i Rauma, ikke minst sett i lys av at dette har vært et svært godt drevet bibliotek som også kan vise til stor aktivitet og store utlånstall, sier Koch.

Kultursjefen

– Vi må ha kontroll over kostnadene våre og kan ikke gå i underskudd på budsjettet for 2016, sier kultursjef Øystein Valde når vi spør hvorfor stillinga ikke er lyst ut. Han innrømmer at han har visst lenge at nåværende biblioteksjef skal bli pensjonist.

– Du vet at dette er å bryte lova?

– Det er å bryte lova å gå underskudd også og kommunen har innført ansettelsestopp.

– Hvordan tenker du å løse de utfordringene dette medfører?

– Det får vi gjøre med å brette opp ermene alle vi som er her og løse dette sammen. Men at det blir utfordrende er det ingen tvil om.

– Når kommer du til å lyse ut denne stillinga?

– Det kommer jeg til å gjøre så fort jeg får klarsignal om å gjøre det. Hadde det vært opp til meg så hadde jeg gjort det for lenge siden.

– Frykter du at dette kan skade bibliotekets renomme?

– Nei, det gjør jeg ikke. Jeg tror folk har forståelse for at vi ikke har penger og at vi må få budsjettet til å gå opp.

– Blir det dårligere sørvis til brukerne?

– Ja, det er en viss fare for at vi ikke kan respondere så kjapt som det ville ha vært ønskelig. Og det kan bli krevende å gi en faglig hjelp som ville ha vært ønskelig i noen tilfeller.

– Er det midler til å leie ekstern hjelp?

– I et begrenset omfang ja. Det står dessuten ikke noe i lova om hvor stor en sjefsstilling skal være et folkebibliotek. Jeg vet at kommuner på Nordmøre samarbeider om slike stillinger.

– Hvilket tidsperspektiv ser du for deg på dette?

– Jeg håper jeg skal få lyst ut en stilling før jul og at det ikke blir for langt ut på nyåret for en biblioteksjef er på plass, sier Øystein Valde.