Det sier leder i Norsk bibliotekforening Mariann Schjeide. Hun er snar med å legge til at hun husker godt sist gang det var styr ved Rauma folkebibliotek og at hun er sjokkert over den arrogansen som kommunen viser i forhold til lovverk som ikke bare er en forpliktelse for kommunene, men like mye er et lovverk som skal sikre innbyggerne at de får lovpålagte tjenester.

– Dette er rett og slett skammelig og stiller Rauma kommune i vanry. Jeg finner ikke ord, sier en opprørt Mariann Schjeide og innrømmer at hun blir sint av å høre om en kommune som viser slik arroganse i forhold til lovpålagte forpliktelser overfor innbyggerne sine.

– I tillegg til dette river nå både politikerne og administrasjonen i Rauma ned det fantastiske biblioteket som ble åpnet med brask og bram og som var et flaggskip i Møre og Romsdal. De river ned det som politikere den gangen bygde med stolthet og som ble driftet av flinke og dedikerte ansatte. Rauma kommune er overhodet ikke i noen særstilling som gjør at de kan bruke egne budsjettutfordringer som argument for å neglisjere å ha en kompetent tjeneste. Vi har en lov som gjelder alle kommuner i landet og som også omfatter Rauma kommune som har fått de samme betingelsene som andre kommuner får.

– Dette var kraftig kost. Hvilke sanksjoner kan dere ta i bruk?

– Vi har ingen sanksjonsmuligheter annet enn å lage bråk. Og det skal vi gjøre. Noen andre kommuner har også prøvd seg, men det har blitt så mye bråk at de har bøyd av og funnet en løsning på dette. Vi kommer til å sørge for at det ikke blir fred rundt dette i det hele tatt.

– Du bruker sterke ord?

– Ja, det er åpenbart ingen grenser i Rauma kommune der det nå er en ledelse, både politisk og administrativt, som viser en forakt for et fag og en demokratisk aktør som skal være en møteplass for folk der det gis mulighet for å hente seg kunnskap. Det er ufattelig at man ikke ser litt lenger og skjønner at et profesjonelt bibliotek ofte kan være forskjellen for folk som bor der og ikke minst for folk som kommer flyttende til og har tenkt å bli boende der, seier Mariann Schjeide og lover reaksjoner om ikke Rauma kommune snur og løser saka øyeblikkelig.