Arctic Innovative Solutions AS er nominert til ESCN-prisen under teknologi- festivalen Cutting Edge i Oslo i neste uke.

ESCN er en forkortelse for European Satellite Navigation Competition. Selskap og løsninger som benytter satellittnavigasjon deltar.

I spissen for Arctic Innovative Solutions AS (AIS): Åndalsnes-mannen og gründeren Jo William Boman. AIS er ett av tre selskap i Norge som er nominert for appen Plusdrone.

– Vi har laget en app som viser hvor det er droneaktivitet i verden, sier Boman til Åndalsnes Avis, og forteller at hensikten med appen er å gjøre luftfarten tryggere.

Ser andre droner

– Det er en enorm økning av uønskete hendelser i lufta, og ukentlig er det nestenkollisjoner mellom droner og helikoptre, sier han.

– Med appen kan droneoperatøren se andre droner. Men også kommersiell luftfart kan se droneaktivitet i lufta.

Plusdrone er utviklet for både IOS- og Android-telefoner.

– I appen har vi lagt inn både værfunksjon, solarinfo og såkalte no flight-zones – steder det ikke er lov til å fly med drone. Han sier responsen på appen har vært utrolig god.

– Vi har brukere på alle kontinent. Målet var 5.000 nedlastinger i løpet av det første året, men det tallet passerte vi i løpet av tre måneder. Nå nærmer vi oss 10.000 brukere, sier Boman.

Synlige droner

Målet er 100.000 brukere i løpet av neste år og etter to år ha nådd én million brukere over hele verden.

– Vi håper at appen kan resultere i et tryggere luftrom. Og vi håper at det blir lovpålagt å installere en transponder i alle droner.En transponder vil gjøre dronen «synlig».

– Men for firmaets framtid er vi ikke avhengige av at det blir lovpålagt, mener han.

Appen er i dag gratis, men skal etter hvert bli en betalingsapp.

De to andre som er nominert til ESCN-prisen, er BikeFinder og Ansur – førstnevnte sporer sykkelen for deg, og den andre finner det beste nettverket for en drone/fly ut fra lokasjon.

Vinner får 1 mill. Euro

Den norske vinneren får 10.000 kroner og et to måneders opphold i Silicon Valley. Vinneren skal representere Norge i den europeiske finalen i Madrid. På premiebordet der ligger det én million Euro.

Teknologifestivalen Cutting Edge foregår på Forskningsparken i Oslo og er en del av innovasjonsuka i Oslo.

Jo William Boman driver også Møre UAS, med adresse Ålesund. Selskapet leverer tjenester med bruk av droner: Inspeksjonstjenester og overvåking, foto- og filmoppdrag, dokumentasjonsfilming reklame.