Det er påvist klassisk hjerteorm hos en hund som er kommet til Norge fra et hjem for gatehunder i Spania.

- Dette er en av parasittene vi frykter mest. Funnet viser at å kjøpe en gatehund kan bety å utsette andre dyr for stor helsefare. Vi advarer folk mot å hente gatehunder til Norge. Risikoen er rett og slett for stor, sier regiondirektør Hallgeir Herikstad i Mattilsynet.

I pressemeldinga fra Mattilsynet kommer det fram at det er en privatperson i Kristiansand som kjøpte hunden. Kjøperen fikk overlevert hunden av kommersielle importører i forrige uke. Hunden hadde gyldig pass, rabiesvaksine og behandling mot revens dvergbendelorm.

Ulovlig import

Den nye eieren oppsøkte veterinær for å få klipt hundens altfor lange klør. Veterinæren fikk mistanke om ulovlig import og tok kontakt med Mattilsynet. Mattilsynet slo raskt fast at det kommersielle regelverket for import ikke var fulgt. Eieren fikk valget mellom å returnere hunden til Spania, eller å avlive. Eieren valgte avliving.

Mattilsynet sendte dyret til obduksjon på Veterinærinstituttet, der det ble påvist klassisk hjerteorm. I pressemeldinga skriver Mattilsynet at de blant annet venter svar på om hunden var beskyttet mot rabies. De anser at det i dette tilfellet ikke er fare for smitte til andre hunder i området.