Det ble klokka halv sju torsdag morgen meldt om en lekkasje av isocyanat hos Reciticel AS, tidligere Westnofa Industrier, på Øran.

Nødetatene rykket raskt ut på stedet, og lekkasjen ble raskt slukket.

- Stoffet er ikke brannfarlig og det er ikke fare for eksplosjon, men stoffet er farlig for folk å innhalere, sier industrivernleder Olav Dalset i Recticel AS til Åndalsnes Avis sin journalist på stedet.

Hele fabrikken, og et stort område rundt, er avsperret. Spesialmannskap og utstyr fra Molde brannvesen kom til Åndalsnes i ni-tida.

Oppdaget av de første på jobb

Lekkasjen av det flytende kjemikaliet ble oppdaget av de første som kom på jobb, i halv sju tida torsdag morgen.

- De skjønte med en gang at det var en lekkasje, da de kjente lukta og så dammer på golvet. De kom seg rakst ut og meldte fra, og de ble ikke skadet av inhaleringen, sier Dalset.

Isocyanat er et farlig stoff som kan skade luftvegene og forårsake astma. Isocyanat finnes i produkt som inneholder polyuretan. Isocyanat blir blant annet brukt i skumgummi til møbelstopp og madrasser, i tillegg til i en rekke andre produkter som lim, fugemasse, lakk, maling og isolasjon.

Hatt lekkasje før

Han forteller videre at de har hatt en slik lekkasje før.

- Men den gangen var det mer isolert, nå hadde det spredd seg til trykkluftsanlegget, sier han

- Hvorfor har det blitt sperret av så stort område?

- Det gjør vi for å være på den sikre siden.

Alle sendt hjem

- Er fabrikken nedstengt?

- Ja, alle som kom på jobb i dag har blitt sendt hjem. Ingen kan jobbe her i dag eller i morgen. Vi vet ennå ikke hvor omfattende dette kan bli, sier Dalset, som opplyser at det er i underkant av 40 ansatte.

- Hvordan kan noe slikt skje?

- Det må vi evaluere, og vi må se på hva det er som har sviktet, sier han.

Sivilforsvaret kalt inn

- Den største jobben nå er opprydding på området. Det er uklart hvor lang tid det vil ta. Nå har vi også kalt inn Sivilforsvaret, som kommer med et varmetelt som kjemikaliedykkerne skal bruke under opprydningsarbeidet, sier politibetjent Per Tore Storbråten.

- Hva med farlig avfall?

- Recticel har egne saneringstanker som vil bli brukt, sier han.

Ifølge Brannsjef Falke Haugen har de oppdaget at kjemikaliene i trykkluftsanlegget, har lekket frem til maskinene og at det derfor kan være  snakk om reparasjoner i etterkant.

- Hvor omfattende det vil bli, vet vi ikke enda. Heller ikke hvor lang tid det vil ta, opplyser han.